Plutselig tannskade eller tannverk?

Mann med tannverk

Små uhell kan gå utover tennene, enten det er plutselige tannskader eller tannverk over lenger tid. Derfor bør du vite hvordan du kan unngå å gjøre tannskaden verre enn den allerede er.

Hva gjør jeg om noe sitter fast mellom tennene?

Om du eller barnet ditt har satt noe fast mellom tennene, bør du forsøke å lirke det ut forsiktig med tannpirker eller tanntråd. Vær veldig forsiktig slik at du ikke dytter det lenger inn i tannkjøttet. Er det trange mellomrom mellom tennene, kan du forsøke med en tynn tanntråd. Får du ikke det løs fra tennene på egenhånd, kontakt tannlegen.

Hva gjør jeg om jeg har en løs tann?

Her gjelder det å være forsiktig. Ikke bit ned på tannen eller beveg på den, og kom deg til tannlegen. Det er viktig at både den løse tannen og tennene rundt sjekkes ordentlig i tilfelle usynlige skader.

Hva gjør jeg om jeg har mistet en tann?

Tannskader slik som en manglende tann er svært alvorlig. Her må du handle raskt. Tannen bør settes på plass umiddelbart! Oppbevar tannen enten i munnen, melk eller saltvann. Ikke oppbevar den i vanlig vann. 

Kom deg til tannlegen så fort som mulig

Gjelder dette melketenner, trenger de ikke å settes på plass igjen. Du bør fremdeles dra til tannlegen for å avdekke mulige skader.

Hva gjør jeg om jeg har skadet en tann?

Om du har skadet en tann slik at en bit har brukket, legg tannbiten fuktig uten å rengjøre den. Er den frisk og uten fyllinger, kan det vanligvis limes på igjen. Kan den ikke limes på, vil biten bli erstattet med tannfarget fylling eller porselen. Det er uansett viktig at du kommer deg til tannlegen så fort som mulig.

Hva gjør jeg om jeg ikke får lukket munnen?

Klarer du ikke bite tennene sammen, kan det være du har brudd i kjevebenet. Dra til tannlegen med en gang!

Hva gjør jeg om kronen min har løsnet?

Ta vare på tannkronen. Om pilartannen ikke er skadet, kan tannlegen sette den fast igjen. Forsøk ikke å lime på tannkronen selv!

Jeg har tannverk, men vet ikke om jeg bør dra til tannlegen.

Ta alltid kontakt med tannlege når du har tannverk. Har du tannverk, har du som regel ventet for lenge med å dra til tannlegen.

Er du i tvil om dette gjelder tannskader, er det bedre å dra inn til en undersøkelse enn å la problemet bli verre. 

Bestill time gjennom vårt timebestillingssystem.