Merete er en av våre tannleger som jobber tett med de som har tannlegeskrekk.

Tannlegeskrekk

Hos oss tar vi tannlegeskrekk på alvor og uansett årsak til frykten du kjenner på så vil vi hjelpe deg.

Tannlegeskrekk, eller odontofobi som det heter på fagspråket, er nok noe flere kan relatere seg til. Tannlegeskrekk assosieres som oftest med at man er redd for å dra til tannlegen. Det kan også ofte skyldes mer enn at man bare er redd for tannlegen eller selve behandlingen. Noen kan ha opplevd noe ubehagelig i tannlegestolen som barn og som dermed har ført til tannlegeskrekk. Andre kan ha blitt utsatt for hendelser i livet, som gjør at det å gi fra seg kontrollen føles skummelt. Derfor skal du vite at hos oss er du trygg.

Vi legger mye fokus på den ærlige og gode relasjonen mellom tannlege og pasient. Vi har eksperter på fagfeltet som møter pasienter som føler det akkurat sånn som deg hver eneste dag. Med høy kompetanse på dette feltet er det viktig for oss å ta imot deg med varme og forståelse. Vi ønsker å hjelpe deg med å overvinne frykten, slik at du ikke lenger skal grue deg til tannlegetimen.

Det første vi vil råde deg til er å kontakte oss og snakke med oss, fordi vi bryr oss om deg og vi setter deg og dine behov først. Ditt aller første møte med oss, kan være en uformell prat med tannlegen om din situasjon og en visning av pasientrommet, eller kanskje et møte utenfor våre lokaler bare for et ansikt på oss og stedet? Hos oss er du viktig!

Vårt mål er at du skal forlate oss etter første møte med en følelse av å bli sett og forstått i situasjonen du står i. Vi vil i løpet av denne samtalen bli enda bedre kjent, kartlegge dine behov for behandling, forstå deg og deretter legger vi en plan for veien videre – alt dette i den takten du ønsker.

Målet er at vi sammen skal få gjennomført en enkel undersøkelse.

Du skal vite at hos oss lytter vi til pasientene som sitter i stolen og enhver behandling kan settes på pause eller avsluttes når enn pasienten måtte ønske det – hos oss er det lov med en pustepause, eller to.

Vi i Colosseum Tannlegene har som mål at du skal bli så trygg hos oss at man skal få til å gjennomføre én tannsjekk årlig, i tillegg til å kontakte oss og din tannlege ved eventuelle smerter i tennene. Du skal ikke lenger måtte utsette tannlegebesøket på grunn av frykt.

Sist, men ikke minst – vi ønsker at du skal overvinne frykten og gjennomføre en behandling for at du skal unngå større økonomiske utgifter ved sen oppdagelse av tannproblematikk.

Smilende tannleger
Smilende tannleger snakker gjerne med deg om tannlegeskrekk

Fem gode tips til deg med tannlegeskrekk

  • Ta med deg et familiemedlem eller en venn til timen. Det kan være fint å ha en trygg person med seg på reisen eller i rommet hvor behandlingen skal gjøres.
  • Hør på musikk eller podcast. Ta med ørepropper og hør på noe du synes er interessant for å distrahere hjernen under behandlingen.
  • Snakk om det. Prat med tannlegen, venner eller familie om din frykt for å dra til tannlegen og hvorfor den er der. Kanskje de overrasker deg og at de gir deg noen gode råd til å overvinne din frykt?
  • Legg en grundig plan sammen med tannlegen din. Ved å planlegge handlingsforløpet kan det hjelpe på frykten ved at du til enhver tid vet hva som skal gjennomføres ved neste behandling.
  • Ikke vær redd for å spørre oss. Hos oss er det ingen dumme spørsmål – vi heier på deg!

For oss er tannlegeskrekk et bredt begrep. Mange assosierer kanskje tannlegeskrekk med hendelser fra tannlegestolen i barndommen, eller de gangene det kom brått på at man måtte borre – og ja, det er tannlegeskrekk, og det mange som synes at å bli undersøkt i munnen er ubehagelig og skummelt og det er noe vi forstår.

En annen grunn for at man opplever tannlegeskrekk kan være at man har opplevd hendelser i livet hvor man kan ha blitt tatt ifra kontrollen, eller av andre årsaker synes det er skummelt å gi fra seg kontrollen. Det kan skyldes at man kan ha opplevd overgrep, misbruk eller vold. For oss er det viktig å sette oss inn i situasjonen til personen og at vi tar steg for steg, sammen.

Ja, det kan du. Med våre tannlegeeksperter og en skreddersydd plan vil vi hjelpe deg med å minimere din frykt for tannlegen og tannbehandlinger uansett hva dette måtte komme av.

Vi behandler tannlegeskrekk fra ditt første møte med oss. I vår første samtale vil vi bli bedre kjent, kartlegge dine behov for behandling, forstå deg og deretter legger vi en plan for veien videre – alt dette i den takten du ønsker. Målet er og til slutt få til en undersøkelse.

Utstyret som blir brukt av oss i Colosseum er det mest skånsomme på markedet. Selv om bedøvelsen er veldig liten, kan den erstattes med en enda mindre. Tannbehandling hos oss er alltid smertefritt utført under lokalbedøvelse, og området kan også bedøves med en gel først.

Beroligende middel kan brukes i situasjoner hvor tannbehandlingen ikke lar seg gjøre uten. Ved hjelp av beroligende tabletter og lystgass, som har en angstdempende effekt, vil gjøre det lettere å gi behandlingen et forsøk.

Om det likevel ikke vil la seg gjøre vurderes intravenøs sedasjon eller narkose. Det vil si at man sover under hele tannbehandlingen og vil ikke huske noe av behandlingen i etterkant. Dette tilbys på flere av våre klinikker og under tett oppsyn av anestesileger.

Våre behandlere

Ønsker du å vite mer om denne behandlingen?
Bestill konsultasjonstime