Barn i sofa med tannregulering

Tannregulering for barn og ungdom

Derfor er det lurt å finne ut om barnet trenger tannregulering så tidlig som mulig.  

Mange barn og unge i dag har tannregulering. Allerede i 10-årsalderen er det normalt å kunne få regulering, men i noen tilfeller også tidligere. Grunnen til at det er viktig å være tidlig ute med å finne ut om barnet har behov tannregulering, er fordi tennene flytter seg lettere før man er ferdig med tenårene. 

OM TANNREGULERING

Tannregulering er med på å gjøre tannstillingen penere, ved og for eksempel unngå at tenner vokser skjevt, men den sørger også for at tannstillingen fungerer optimalt. I dag består en tannregulering av små klosser på tennene, og en streng som går igjennom alle klossene – det er denne som gjør magien. Den strammes og stilles inn i en viss tidsperiode for å oppnå ønskelig resultat. Vanligvis vil barnet ha tannreguleringen i 1,5 til 3 år.  

Lurer du på hvordan vi monterer tannregulering? Sjekk det ut i våre videoer nederst på siden.

Valgmulighetene for utseende på reguleringen er mange da klossene kan dekoreres med strikker i regnbuens farger – dette er ofte veldig stas.

Som oftest blir man henvist fra barnetannlegen, den offentlige tannhelsetjenesten, derfra får man med seg en henvisning til oss, eller til den klinikken du ønsker å gå til. Herfra tar en kjeveortoped over behandlingen som er en ekspert på tannregulering og spesialisert innen tannstilling og bitt. Du må selv ringe og avtale en time på den klinikken du velger, og ta med henvisningen til timen. 

INVISALIGN OG ANDRE REGULERINGSSKINNER

Nå blir den usynlige tannreguleringsvarianten, kalt Invisalign, også et refusjonsbart alternativ for barn og unge. Invisalign blir fra og med 1. mars 2022 et smart tilskudd i rekken av tannreguleringsalternativer som det vil være mulig å få økonomisk støtte til. 

Den består av en eller to gjennomsiktige skinner som skal brukes dag og natt. Skinnen er avtakbar og tas av ved inntak av mat og når man pusser tenner. Denne typen regulering er også veldig hygienisk og gjør det enkelt å rengjøre tennene. Invisalign er blitt veldig populært blant unge voksne de siste årene og nå følger det med hos de enda yngre også.

Vi tilbyr konsultasjonstime med våre tannleger for å tilrettelegge barnas Invisalign-behandling.  

 

SLIK FOREGÅR BEHANDLINGEN

Etter første undersøkelse hos kjeveortoped får du informasjon om anbefalt behandling, hva den vil koste og hvor lang tid den vil ta. Anbefalt behandling og pris må godkjennes av foresatte dersom pasienten er under 18 år.

Som regel må alle melketennene være mistet – har ikke barnet mistet alle enda, kommer kjeveortopeden til å følge opp og ta kontakt når behandlingstiden kommer.  

Det er viktig å gjøre seg oppmerksom på at tennene kan føles ømme og litt løse de første dagene med tannregulering fordi tennene er i bevegelse. Det samme gjelder når man senere ut i behandlingen strammer tannreguleringen hos kjeveortopeden.

Da kan det hjelpe å spise kald mat, og man skal helst spise myk mat som for eksempel suppe eller yoghurt. Det tar litt tid å venne seg til tannreguleringen, og munnhygiene blir enda viktigere enn før.

Se vår tannlege, Morten, fortelle mer om tannregulering nederst på siden.

FAQ

Når kan barnet få tannregulering?

Det vanligste er at barna får tannregulering i 10 til 13-årsalderen, men i noen tilfeller tidligere. Er du usikker på hvordan du skal gå frem – ring oss!

Hvor lenge må barnet ha tannregulering?

Det vanligste er en tidsperiode på 1,5 til 3 år.

Hva kan man spise og drikke?

Vær forsiktig med harde matvarer som epler og gulrøtter – disse må deles opp i mindre biter. Seig og klissete mat kan sette seg fast, eller ødelegge, tannreguleringen. Det gjelder en god del søtsaker og tyggegummi. Godteri og brus anbefaler vi kun én gang i uken – det er fordi man er mer utsatt for hull i tennene når man har tannregulering.

Hva gjør man etter fullført behandling?

Etter at tannreguleringen er fjernet festes en tynn metallstreng, en retainer, bak tennene. Denne skal sørge for at tennene ikke flytter på seg og skal være festet så lenge man ønsker å beholde resultatet, men i minst fem år. Løsner metallstrengen må du kontakte din tannlege så raskt som mulig, slik at den kan festes på nytt.

Ansikt, kjever og tenner forandres gjennom livet og tennene kan flytte på seg selv med metallstangen. Derfor får du også med en retensjonsplate som man skal sove med. Denne skal soves med hver natt i minst to år og vaskes hver morgen med lunkent eller kaldt vann og såpe. 

Etterkontroll - Tannsjekken er viktig når man tar av tannreguleringen fordi faren for å utvikle karies og tannkjøttbetennelse har vært økt under behandlingen. Kjeveortopeden din kommer til å kalle deg inn etter at tannreguleringen er tatt av for å kontrollere at retaineren og retensjonsplaten (husk å ta den med til kontrollen) fungerer som de skal. Denne kontrollen er kjempeviktig – dersom tennene ikke holdes godt nok på plass kan de flytte seg tilbake.

Hvordan opprettholde god munnhygiene med tannregulering?

En god huskeregel er at alle tennenes flater skal pusses, og fluor skal brukes daglig. Puss rundt tannreguleringen og under strengene på tannreguleringen så godt du kan med en solobørste eller en flaskebørste.

En solobørste er en veldig liten børste, og en flaskebørste er en lang og tynn børste. Tannbørsten må byttes minst hver tredje måned, og du kan bruke elektrisk tannbørste selv om du har tannregulering. 

Etter at tannreguleringen er tatt av skal hygienen opprettholdes med tanntråd som vanlig mellom tennene, men det kan være lettere å komme til med en tannstikker mellom disse tennene grunnet strengen som er satt på bak tennene.

Se mer om prosessen etter fjerning av tannregulering i våre videoer nederst på siden.

Hva gjør man hvis det oppstår akutte problemer med tannreguleringen?

Ta kontakt med din tannlege hvis strengen løsner, om klossene faller av eller hvis metallet skraper eller irriterer i munnen. Ved sistnevnte kan man feste små biter med voks, som du får utdelt av tannlegen, på det området hvor tannreguleringen irriterer.

Hør mer om akutthjelp fra våre tannleger nederst på siden.

Hva gjør man om man er tom for strikker?

Da kan du hente nye på klinikken, eller be oss om å sende i posten.

Hva koster tannregulering? 

Barn kan få opp til 40 til 100 prosent økonomisk støtte fra Helfo, men dette avhenger av hva slags behandling kjeveortopeden mener det er behov for. Hvor stor dekningen blir, er basert på fastsatte takster for tannbehandling. Skal pasienten ha rett til økonomisk støtte må behandlingen starte senest det året pasienten fyller 20 år.

Før behandlingen hos oss vil du få et prisoverslag. Prisen vil avhenge av hvor omfattende behandlingen er. Refusjonen baseres på behandlingsbehovet, og i noen spesielle tilfeller har også voksne rett til refusjon. Familier som har betalt egenandel for flere barn med tannregulering, kan ha rett til utvidet refusjon. Dette informerer kjeveortopeden deg om.

Refusjonen er en gitt prosent av takster som settes av Helse- og omsorgsdepartementet. Både offentlige og private kjeveortopeder ligger noe over disse takstene. Mellomlegget og egenandelen betales hvis man har rett på refusjon. Prisen per besøk varierer og avhenger av jobben som utføres – ikke hvor lang tid det brukes. Den sammenlagte sluttsummen er i tråd med kostnadsoverslaget, og prisvariasjoner som overstiger 10% varsles om i god tid. De største beløpene betales når tannreguleringen settes på og tas av.

Merk at kjeveortopeder har fri prissetting og kan derfor ta mer betalt for behandlingen enn bidraget fra Helfo dekker.

Les mer om eventuell støtte fra Helfo her, eller ring våre klinikker for spørsmål.


Våre tannleger forteller om tannreguleringsbehandlingen