Redegjørelse for Colosseumklinikken AS sitt arbeid med Åpenhetsloven i 2023/2024 

Colosseumklinikken AS er en ledende leverandør av private tannhelsetjenester i Norge. Selskapet er en del av et internasjonalt konsern med tilsvarende selskaper i elleve europeiske land, samt USA. Valg av leverandører skjer ofte i tett samarbeid mellom innkjøpere på tvers av landene. Norge kan også gjøre egne leverandøravtaler. 
  
Colosseumklinikken AS sine aktsomhetsvurderinger konkluderer med at driften i Norge har ingen eller svært minimal sannsynlighet for brudd på grunnleggende menneskerettigheter og anstendige arbeidsforhold.  

Vi gjennomfører årlige medarbeiderundersøkelser og har senest i 2024 møtt kravene for en «Great place to work»-sertifisering. Selskapet har et godt fungerende system for å melde alle typer avvik eller forbedringsforslag. Det er ikke registrert brudd eller mistanke om brudd i 2023. Selskapets mål er at selskapets virksomhet og alle ledd i leverandørkjeden skal drives med gode forhold for menneskerettighetene, og arbeidsforhold for de involverte. Eventuelle rapporter eller mistanker om avvik blir behandlet i selskapets ledelse og eskalert til konsernnivå om nødvendig.

Tannlegeredskaper

Risikoanalyse av leverandørkjeden med tanke på forhold som omfattes av Åpenhetsloven er initiert. Vår desidert største leverandør av både utstyr og forbruksmateriell er Plandent AS som i sin tur har gitt oss innsyn i meget gode rutiner for å sikre menneskerettigheter i hele leverandørkjeden. Resultatet av deres analyser peker som oftest på at det generelt sett er liten risiko for brudd på menneskerettighetene, og anstendige arbeidsforhold i leverandørkjeden.

Vi kan enkelt få innsyn i hvem Plandent har kjøpt varen av og hvem produsenten er. Dette gir god transparens selv for oss som ikke har vært direkte engasjert i forhandlinger med underleverandører.

Generell risikovurdering vedrørende det materiell og utstyr vi benytter oss av i Colosseum Tannlege viser fremfor alt hvilke geografiske områder vi bør være oppmerksomme på. Dette gjelder noen land i Asia, slik som Kina og Malaysia. Særlig provinsen Xinjiang i Kina er identifisert som et risiko-område. Det samme er Sialkot i Pakistan.

Vi følger planen for arbeid iht Åpenhetsloven og gjeldende øvrige leverandører, har vi nå kartlagt våre «top 100» teverandører i hensikt å distribuere en oppdatert «Code of Conduct».

Forslag til omfattende endringer initierte av den skandinaviske bærekrafts gruppen er under behandling av vårt hovedkontor. Endringene innebærer en markant skjerping av de uttalte kravene til våre leverandører spesielt gjeldene menneskelige rettigheter, men og andre bærekrafts aspekter.
Denne Code of Conduct vi så gjelde for alle avtaler som inngås både sentralt for alle elleve land, og nasjonalt.

Les mer om vårt bærekrafts arbeid her.