Spørsmål og svar

Ta kontakt med din klinikk dersom du ikke finner svar på spørsmålet ditt. Du kan også lese mer om våre behandlinger her »

Bedøvelse hos tannlegen

Hva må jeg vite om bedøvelse hos tannlegen?

Lokalbedøvelse benyttes under alle behandlinger, også under narkose eller intravenøs sedasjon. Det benyttes injeksjoner eller datastyrt bedøvelse (The Wand). Noen er allergiske mot de mest brukte bedøvelsesmidlene og får andre sammensetninger av bedøvelsesmidler. Man skal være forsiktig med mat og drikke etter behandling fordi man ikke merker det om man biter eller brenner seg. Bedøvelsen går gradvis ut i 2-4 timer.

Hvilke bedøvelsesmidler bruker tannlegen?

Tannleger benytter vanligvis bedøvelsesmidlene Xylocain-Adrenalin, Citanest-Octapressin og Carbocain. Det sistnevnte inneholder ingen konserveringsmidler og gir mindre risiko for allergier. Xylocain-Adrenalin skal man være forsiktig med på pasienter med hjertesykdommer, samt pasienter som tar visse medisinske preparater.

Hva slags bedøvelsestyper finnes det?

Som regel benyttes vanlige injeksjoner. Disse nålene er allerede små, men kan også byttes ut med datastyrt bedøvelse. Datastyrt bedøvelse er også en injeksjon, men er nålen enda mindre og bedøvelsesmidlene gis i et saktere tempo. Fordi injeksjonen gis langsomt slipper man ubehag over hurtig inntak av bedøvelsesvæske. Denne bedøvelsen gis kun av noen tannleger. Før bedøvelsen settes kan også området bedøves med gel.

Hva må jeg vite etter bedøvelse hos tannlegen?

Det tar 2-4 timer etter tannlegetimen før bedøvelsen går ut. Man skal være forsiktig med mat og drikke etter behandling fordi man ikke merker det om man biter eller brenner seg. Bedøvelsesmidlet Xylocain-Adrenalin vil påvirke hjertet noe, men det går som regel over raskt og ikke merkes etter tannlegetimen.

Les  mer om bedøvelse hos tannlegen »

Dårlig ånde

Hvorfor får man dårlig ånde?

Dårlig ånde kommer oftest fra dårlig rengjøring av tennene og munnen, men kan også komme av magesyre. Som regel hjelper det med godt tannstell og å spise jevnlige måltider. I sjeldne tilfeller kan den dårlige ånden komme av sykdommer i nese og svelg. Dette burde utredes hos tannlegen din. 

Hvordan skal jeg stelle tennene for å unngå dårlig ånde?

Dårlig ånde kan også forårsakes av magesyren, spesielt dersom man ikke har spist. Vedvarende dårlig ånde kommer som regel av dårlig rengjøring av tennene og munnen. Å rengjøre tungen kan hjelpe, samt naturligvis å passe godt på tannhygienen. Det er viktig å gjennomføre tannsjekken minst én gang i året for å holde tennene og tannkjøttet friskt. Snakk gjerne med en tannpleier om hvordan du best ivaretar munnhygienen din. 

Kan jeg få dårlig ånde av mat? 

Dersom man ikke spiser jevnlig kan magesyren forårsake dårlig ånde. Også inntak av melkeprodukter, røyking, og mat med sterk smak – som for eksempel hvitløk – kan gi verre ånde. 

Fluor

Hva er fluor?

Fluor er et grunnstoff som har karieshemmende effekt. Fluor styrker tennene og forebygger karies og ising. Fluoret i tannkremen er sannsynligvis faktoren som har gjort at tannhelsen er så mye bedre nå enn før.

Hva slags fluor skal jeg bruke?

Bruk gjerne fluorskyll uten sterk smak, fluortannkrem eller fluortabletter daglig. Fluor styrker tennene og er viktig for å forhindre blant annet hull i tennene og ising. Spesielt under tannbleking er det viktig å styrke tennene med fluor, fordi tennene er mer sensitive enn vanlig. Fluor virker på rene tannflater, og gir derfor størst virkning etter rengjøring med tanntråd og tannpuss.

Graviditet og tannhelse

Hvordan påvirker graviditet tennene?

En del gravide er plaget med kvalme og oppkast under svangerskapet. Magesyren er svært sur og kan tære på tannemaljen. Også endringer i matvaner kan påvirke tennene, og mange kan oppleve at tannkjøttet blir betent eller blør lett.

Skader det tennene å kaster opp?

En del gravide er plaget med kvalme og oppkast under svangerskapet. Fordi magesyre tærer på tannemaljen burde du umiddelbart skylle munnen med vann eller fluorskyll hvis du kaster opp. Vent deretter en time før du pusser tennene etter å ha kastet opp for å unngå å skade tennene.

Kan sukkersug under gravideten skade tennene?

Under svangerskapet vil ofte matvanene endre seg. Måltidene blir hyppigere og det spises mer sukkerholdig kost. Dette gjør at en del gravide har lettere for å utvikle hull i tennene.

Kan graviditet påvirke tannkjøttet?

Mange gravide vil også oppdage at tannkjøttet blir betent og blør lettere. Dette kan skyldes hormonelle forandringer. For å unngå problemer med tenner og tannkjøtt under graviditeten, er det viktig med et fornuftig kosthold og godt renhold.

Røntgen når man er gravid

Dagens røntgenmaskiner har svært svak stråledose. Likevel tas det som regel ikke røntgen på gravide kvinner i tredje semester.

Ising i tennene

Hvorfor iser tennene?

Tannen beskyttes av en hard emalje, men bak denne ligger et mykere tannbein. I tannbeinet er små kanaler som går inn til tannens nerve, og når disse eksponeres reagerer tannen med å ise. Tannbeinet eksponeres ofte som følge av slitasjeskader, så puss tennene forsiktig, unngå syrlig mat og drikke og bruk fluor jevnlig.

Kan slitasje på tennene gi ising?

Fluor demper isingen hvis den først oppstår, og ved mindre slitasjeskader kan tannlegen forsegle kanalene i tannbeinet med ulike fluorvarianter. Hvis isingen vedvarer eller forverres kan isingen forårsakes av skader på selve nerven som må behandles.

Iser tennene lettere når man bleker?

Tennene er mer sensitive enn vanlig under tannbleking, og iser lettere. Derfor er det viktig å styrke tennene med fluor under blekebehandlingen. Bruk gjerne fluorskyll uten sterk smak, fluortannkrem eller fluortabletter daglig.

Kan tannfyllinger gi ising i tennene?

Når en fylling gjør vondt når man biter eller tar på den, kommer det stort sett av at man gnisser eller presser på fyllingen. Det er spesielt vanlig når man har fått en ny fylling, som holder på å tilpasse seg i bittet. Vanligvis forsøker man som første utvei å slipe litt på tannen for å se om den blir symptomfri når den avlastes. Man tar også røntgen for å utelukke betennelse. Blir ikke tannen bedre må man ta bort fyllingen for å se hva som må gjøres.

Les mer om ising i tennene »

Kaffe

Hvordan påvirker kaffe tennene mine? 

Kaffe og andre syreholdige drikker kan misfarge tennene dine og forårsake skader på slimhinnen og tannkjøttet.

Hva gjør jeg for å unngå misfarging fra kaffe?

Colosseum Tannlege har satt sammen fem tips til deg som drikker kaffe, eller annen syreholdig drikke:

  1. Ha litt melk i kaffen. Proteinene i melken nøytraliserer syren i kaffen.
  2. Drikk et glass vann etter en kopp kaffe eller syreholdig drikk for å skylle tennene.
  3. Ikke puss tennene rett etter du har drukket kaffe. Tannemaljen er mer sensitiv etter en kopp kaffe, vent derfor med å pusse tennene
  4. Tygg sukkerfri tyggegummi. Det øker spyttproduksjonen og renser tennene.
  5. Puss tennene morgen og kveld med fluortannkrem og en myk tannbørste. Er tennene dine ofte utsatt for karies er det ofte lurt å bruke fluorskyll i tillegg.
Knekt tann

Hva gjør jeg hvis jeg knekker en tann?

Hvis du har knekt hele eller deler av en tann, er det viktig å komme seg til en tannlege så raskt som mulig.. Får man ikke en profesjonell vurdering og eventuell behandling tidsnok, kan det oppstå smertefulle betennelser som krever ytterligere behandling.

Ofte merker man ikke engang at man har en tann som har knekt. Skulle man oppdage det og samtidig finner igjen tannbiten som har løsnet, er den verdt å ta med til tannlegen. Slik vil tannlegen kunne ta en vurdering på om den kan limes på, eller om de må lage en ny fylling. Fyllinger som dette er oftest i plast. For mest hensiktsmessig oppbevaring på vei til tannlegen, anbefales det å legge tannbiten i et glass med melk eller fysiologisk saltvann.

Kan jeg få refusjon hvis jeg knekker en tann?

Man kan i noen tilfeller få støtte av folketrygden for behandling av knekte tenner. Det hjelper tannlegen deg med.

Hvordan får jeg akutt tannhjelp? 

Alle våre allmennklinikker hjelper deg på dagen hvis det oppstår en akutt situasjon. I helger og helligdager kan du ta kontakt med vår tannlegevakt på Majorstuen i Oslo og Apollonia i Ålesund

Hva er tann på stift?

Å lage tann på stift er en metode som brukes dersom man knekker en rotfylt tann og den er for kort til å kunne bygges opp igjen. Da settes det en stift ned i rotfyllingen, gitt at denne fortsatt kan brukes. Hvis ikke vil også rotfyllingen måtte gjøres på nytt. Når stiften er festet i rotfyllingen vil det legges på en masse som formes og danner avtrykk til kronen som festes over selve tannen.

Misfarging av tennene

Hvorfor misfarges tennene?

Tennene endrer farge med alderen, men kan også misfarges av blant annet mat, drikke, og tobakk. 

Hva slags mat og drikke misfarger tenne?

Mat og drikke med mye fargestoffer har lett for å misfarge tennene. Det kan være for eksempel kaffe, te, rødvin, bær (spesielt blåbær), juice, brus, og sportsdrikker. Snus, røyk og annen tobakk misfarger tennene.

Hvordan forebygger jeg misfarging av tennene?

Jevnlig rens hos tannpleier sørger for at tennene beholder sin naturlige hvitfarge, i tillegg til å forebygge karies og holde tannkjøttet friskt. Sørg også for å pusse tennene, og bruke tanntråd, hver morgen og kveld. Bruk gjerne tanntråd eller tannstikker etter hvert måltid. Skyll munnen med én gang etter at du har røyket, snust, eller inntatt mat og drikke med mye fargestoffer.

Les om profesjonell tannpleie for å fjerne misfarging »

Renhold av tennene

Når skal jeg pusse tennene?

Tennene skal rengjøres hver morgen og hver kveld. Har man tannregulering burde tennene rengjøres etter hvert måltid. I kombinasjon med jevnlig profesjonell tannrens hos tannpleier eller tannlege, forebygger godt renhold hull i tennene. Godt renhold sørger også for at tennene beholder sin naturlige hvitfarge og at tannkjøttet holder seg friskt.

Hvorfor skal jeg bruke tanntråd?

Tanntråd rengjør overflatene mellom tennene, og fjerner plakk, bakterier, og matrester som tannbørsten ikke når. Hvis du ikke bruker tanntråd blir disse bakteriene og matrestene liggende. Det tærer på tennene og tannkjøttet og kan føre til hull i tennene og tannkjøttsykdommer.

Når skal jeg bruke tanntråd?

Å bruke tanntråd før man pusser tennene har flere fordeler. Fluoret i tannkremen virker på rene tannflater, og gir derfor størst virkning etter rengjøring med tanntråd.

Hvor ofte skal jeg bytte tannbørste?

Tannbørsten må byttes ofte. Det vil si at tannbørsten skal byttes minst hver 3. måned.

Kan jeg bruke elektrisk tannbørste med tannregulering?

Du kan bruke elektrisk tannbørste selv om du har tannregulering. Les mer om munnhygiene med tannregulering her »

Kan jeg skylle munnen med vann etter tannpuss? 

Fluor har karieshemmende effekt, styrker tennene og forebygger karies og ising. Når du pusser tennene blir tennene beskyttet av fluoren i tannkremen. Fluoren legger seg som et lag over tennene og skylles bort hvis du umiddelbart skyller munnen med vann. 

Hvordan bruker man en solobørste?

En solobørste er en liten børste som kan brukes for å fjerne bakterier i mellomrommet mellom tennene, der man også kan bruke tanntråd. Roter børstehodet i mellomrommet mellom tennene for å komme godt til.

Hvordan bruker man en flaskebørste?

En flaskebørste er en lang og tynn børste som egner seg godt til trange områder, slik som mellomrommet mellom tennene eller under strengen på tannreguleringer.

Snus og røyk

Hvordan påvirker snusing tennene og tannkjøttet?

Snus kan misfarge tennene og føre til at tannkjøttet trekker seg lenger opp. Vi anbefaler å bytte på hvilken side du har snusen. Det er for å unngå skader på slimhinnen og tannkjøttet. Skyll gjerne munnen med vann når du er ferdig med en snus for å unngå misfarging, og gå jevnlig til tannpleie

Hvordan påvirker røyk tennene og tannkjøttet? 

Røyk kan misfarge tennene, og de aller fleste tilfeller av tannkjøttsykdommer sees i sammenheng med røyking. Sørg for jevnlig renhold av tennene morgen og kveld og bruk tanntråd og fluor daglig. Skyll gjerne munnen når du er ferdig å røyke for å unngå misfaring, og gå jevnlig til tannpleie

Les mer om tannpleie »

Syreskader på tennene

Hva er en syreskade?

En syreskade er en etseskade på tannens emalje. Syreskader forårsakes av lave PH-verdier i munnen, ofte som følge av syrlig mat og drikke, eller mye småspising. 

Hvordan unngår jeg syreskader? 

Den grunnleggende regelen er at du ikke bør småspise ofte. Hver gang du spiser senkes pH-verdien i munnen og det blir surt. Det sure gjør at kariesaktiviteten kan øke og at tennene kan få etseskader. For eksempel er det mer skadelig for tennene å drikke av en brusflaske med skrukork gjennom dagen, enn å drikke et stort glass brus med én gang. Etter inntak av syrlig mat eller drikke burde man skylle munnen med vann for å minske risikoen for skader.

Hvordan unngår jeg syreskader av kaffe, te, rødvin og brus?

De fleste syreskader forårsakes av kaffe, rødvin, te og andre syreholdige drikker. Ha melk i kaffen og drikk et glass vann etter en kopp kaffe eller annen syreholdig drikke for å skylle tennene. Ikke puss tennene rett etter at du har drukket syreholdig drikke. Da er tannemaljen mer sensitiv. Tygg heller sukkerfri tyggegummi for å øker spyttproduksjonen og rense tennene. Puss alltid tennene morgen og kveld med fluortannkrem og en myk tannbørste.

Tannbro

Hva er en tannbro?

En tannbro er flere sammenhengende tenner i porselen som legges over ødelagte eller manglende tenner. Dette er ment å fungere som en permanent løsning som holder lenge, forutsatt at man er nøye med munnhygienen. En tannbro vil være såpass lik dine eksisterende tenner at det skal godt gjøres å oppdage forskjellen.

Kan jeg erstatte tenner med en tannbro?

Før det settes inn en tannbro, vil tannlegen foreta en vurdering på hvorvidt de eksisterende tennene kan brukes som forankring. Dersom dette ikke er mulig vil det festes implantater i kjevebenet som broen legges over. Friske tenner på hver side av de ødelagte eller manglende tennene kan i mange tilfeller også brukes som feste. Hvis de eksisterende tennene kan brukes, vil tannlegen forme disse og ta avtrykk til utformingen av den keramiske broen.

Tannemaljen

Hva er tannemalje?

Det myke tannbeinet beskyttes av en hard emalje. Når emaljen slites ned eller skades kan tannbeinet eksponeres og tannen ise.

Hva er de tynne strekene/sprekkene på tannemaljen?

Tennene har ofte små mikrosprekker som normalt ikke synes, men noen ganger er disse sprekkene tydeligere. Sprekkene påvirker som regel ikke funksjonen på tennene, men ved store skader kan tannen gå i stykker. Større sprekker kommer ved store belastninger på tannen, f.eks. ved tanngnissing eller slag mot tannen.

Bryter syreholdig mat og drikke ned emaljen?

En syreskade er en etseskade på tannens emalje. Syreskader forårsakes av lave PH-verdier i munnen, ofte som følge av syrlig mat og drikke, eller mye småspising. 

Har jeg dårlig emalje hvis tennene iser?

Bak emaljen ligger et mykere tannbein. I tannbeinet er små kanaler som går inn til tannens nerve, og når disse eksponeres reagerer tannen med å ise. Tannbeinet eksponeres ofte som følge av slitasjeskader på emaljen, men tennene iser også lettere når man er ung fordi tannroten ligger lenger ut. Puss tennene forsiktig, unngå syrlig mat og drikke og bruk fluor jevnlig. Hvis isingen vedvarer burde du undersøkes hos en tannlege. 

Kan graviditet påvirke emaljen?

En del gravide er plaget med kvalme og oppkast under svangerskapet. Magesyren er svært sur og kan tære på tannemaljen. Også endringer i matvaner kan påvirke tennene, og mange kan oppleve at tannkjøttet blir betent eller blør lett.

Tanngnissing

Hvorfor gnisser man tenner?

Oftest kommer tanngnissing av stress. Tanngnissing kan føre til at man overanstrenger ansikts- og kjeveleddsmuskelaturen og får hodepine, eller vondt i kjeveleddene. Om man gnisser tennene om natten våkner man ofte hodepine om morgenen.

Får man vondt i kjeven av å gnisse tenner?

Kjeveleddene og ansiktet kan bli ømt hvis man gnisser eller presser tenner, og det kan gjøre vondt når man gaper. I disse tilfellene kan det hjelpe å sette inn en bittskinne av plast som gjør at belastningen på kjeveleddet minsker.

Hva gjør jeg hvis jeg gnisser tenner?

Tanngnissing kan føre til nedslitte tenner og kjeveproblematikk. Tannlegen hjelper deg med å utvikle en bittskinne som fordeler belastningen jevnt på tennene og beskytter dem og kjevemusklene mot overbelastningsskader. Bittskinnen sørger også for at tennene ikke slipes ned av tanngnissingen. En bittskinne blir etterhvert utslitt, spesielt dersom man gnisser mye, og burde kontrolleres av tannlegen.

Tannkjøttet

Hvordan vet jeg om tannkjøttet er friskt?

At tannkjøttet ikke blør eller har hevelser tyder på at tannkjøttet er friskt.

Hva gjør jeg hvis tannkjøttet blør?

 At tannkjøttet blør tyder på en betennelse i tannkjøttet. Dersom tannkjøttet blør litt når du bruker tanntråd (særlig hvis det er en stund siden sist) er dette helt vanlig. Fortsett med jevnlig tannstell og følg med på om blødningene går over. Hvis du blør mer i tannkjøttet enn vanlig og blødningene vedvarer må du sjekke dette hos en tannlege.

Hva gjør jeg med pusseskader og tilbaketrukket tannkjøtt?

Det er vanlig at tannkjøttet trekker seg litt oppover tannroten som følge av for hard tannbørste eller hard tannpussing (pusseskader), men kan også skyldes for eksempel snusing. Når tannkjøttet trekker seg tilbake eksponeres litt av tannroten, noe som kan føre til ising. Tannkjøttet vokser ikke tilbake av seg selv, men man kan reparere små pusseskader med fyllingsterapi. Ved større pusseskader kan det bli aktuelt med en tannkjøttsoperasjon. Børsteteknikken er viktig for å unngå pusseskader, og dette kan tannlegen kan hjelpe deg med.

Kan jeg få tannkjøttsykdommer?

Sykdommer som rammer tannkjøttet og/eller fibrene rundt tannroten kalles tannkjøttsykdommer, eller periodontale sykdommer. Tannkjøttsykdommer ligner på hverandre, men forårsakes av ulike bakterier. Bakteriedannelsen oppstår ofte som følge av utilstrekkelig renhold av tennene (ofte i sammenheng med røyking), men kan også oppstå som følge dårlig immunsystem, medisinbruk og genetikk. De to vanligste tannkjøttsykdommene er gingivitt – som rammer tannkjøttet – og periodontitt – som rammer fibrene rundt tannroten.

Les mer om tannkjøttsykdommer »

Tannkrem

Hvilken tannkrem skal jeg bruke?

Ulike tannkremfabrikater inneholder ulike komponenter, men de aller fleste inneholder fluor. Fluoret i tannkremen er sannsynligvis faktoren som har gjort at tannhelsen er så mye bedre nå enn før. Bruk tannkrem med fluor hver morgen og kveld.

Hvor mye tannkrem skal jeg bruke?

Det er ikke skadelig for voksne å bruke mye tannkrem, og mengden er derfor opp til hver enkelt. Små barn kan svelge tannkrem, og burde derfor få mindre mengder på tannbørsten.

Skal man skylle tennene med vann eller fluor etter tannpuss?

Anbefalingen er å ikke skylle tennene etter tannpuss. Det er fordi  fluoret i tannkremen skal bli lengre i munnen.

Kan jeg bruke tannkrem med kull for å få hvitere tenner?

Kull har ingen påvist effekt for hvitere tenner. I verste fall kan kullet gi inntrykk av at tennene blir hvitere fordi kullet skraper bort den beskyttende emaljen. Bruk vanlig tannkrem med fluor og ta kontakt med tannpleier eller tannlege dersom du ønsker å rense tennene for misfarging eller å bleke tennene. 

Tanntråd

Hvorfor må jeg bruke tanntråd?

Tanntråd rengjør overflatene mellom tennene. Tråden fjerner plakk, bakterier, og matrester som tannbørsten ikke når. Bakteriene og matrestene mellom tennene når ikke tannbørsten frem til og dette blir liggende mellom tennene hvis du ikke bruker tanntråd. Det kan føre til kariesdannelser og i verste fall alvorlige tannkjøttsykdommer.

Når skal jeg bruke tanntråd?

Å bruke tanntråd før man pusser tennene har flere fordeler. Fluoret i tannkremen virker på rene tannflater, og gir derfor størst virkning etter rengjøring med tanntråd. Dessuten er det større sjanse at man bruker tanntråden hvis man bruker den før pussingen, for når tennene er pusset kjennes tennene rene ut, og man kan bli fristet til å hoppe over den delen av tannrengjøringen.

Tannbyll

Hva er en tannbyll?

Tannbyller er noe som dukker opp ved at det oppstår en bakterieinfeksjon i tannkjøttet eller vevet som omgir tennene. Det starter som milde smerter som kommer og går, spesielt når du spiser eller drikker noe varmt eller kaldt. Deretter utvikler det seg til en dunkende og intens smerte – også kjent som tannpine. Tannkjøttet rundt det betente området er hovent og rødt. Det finnes tre hovedkategorier av tannbyller:

  • Tannbyller som oppstår fra en infeksjon i selve tannen, nærmere bestemt den myke delen.
  • En tannbyll som oppstår i sammenheng med tannkjøttbetennelse ved manglende behandling og som har utviklet seg over tid. Bakteriene og tannbyllen kan gjøre skade på bein og vev under tannkjøttet.
  • Denne formen for tannbyll oppstår i tannkjøttet som dekker en tann som ikke har brutt fullstendig frem, og er noe som ofte ses i forbindelse med fremvekst av visdomstenner. Det danner seg små lommer der det blir vanskelig å rengjøre, hvilket fører til bakterieoppsamling.

Prognose

Det er i utgangspunktet enkelt å behandle tannbyller. Unntaket er dersom infeksjonen har spredd seg fra tann og tannkjøtt til nærliggende områder i munnhule og hals. Da kan det i verste fall ende opp som en livstruende tilstand. Symptomer på at det har begynt å utvikle seg til å bli faretruende, er om du får feber, svelgevansker, sikler, sliter med å puste, kjevesperre, sår hals, opplever endret tale eller forvirring.

Behandling

Ved mistanke om tannbyll kan du kontakte oss for å få en rask time. Tannbyller er en infeksjon du ikke bør gå med over tid og bør få snarlig behandling.  

Pyrea

Hva er pyrea?

Pyrea kalles også periodontitt. Det er en svært vanlig og utbredt sykdom som oppstår i tannkjøttet. En betennelse utvikler seg og angriper kjevebeinet, tannfestet og selve tannkjøttet.

Hvordan får man pyrea?

Årsaken til pyrea er bakterier og belegg som legger seg på tennene som følge av matrester. Dette belegget omtales som plakk, hvilket man vil ikke kunne se det med det blotte øyet. Når plakket ligger lenge nok, vil det trekke ned i tannkjøttet og skape infeksjoner. Hvor lang tid det tar før det blir et problem vil variere.

Hva er symptomene på pyrea?

Pyrea er ofte symptomfritt, noe som gjør sykdommen vanskelig å oppdage. En tannlege vil kunne ta en vurdering av dette ved en vanlig sjekk, så det er greit å være føre var og dra jevnlig til tannlegen. Da vil man kunne ta grep tidlig for å unngå videre utvikling.

Hvordan behandler man pyrea?

For å holde sykdommen pyrea i sjakk vil jevnlig vedlikehold være essensielt. Ha derfor gode rutiner for å holde munnen ren. Puss tennene to ganger daglig med tannkrem etterfulgt av munnskyllevann. Videre kan det bli aktuelt med kirurgiske inngrep for å redusere lommer med bakterier, fjerne sykt tannkjøtt og eventuelt bygge opp deler av ødelagt kjevebein. Tenner som har løsnet kan festes og tannkjøttet justeres. Vi vil understreke at dette kun gjelder de mest alvorlige tilfellene.

Får man dekket noe av utgiftene hvis man har pyrea?

Man kan få refusjon fra Helfo. Helfo gir delvis dekning av behandling av pyrea og for tannerstatning dersom man har mistet én eller flere tenner som følge av sykdommen.

Les mer om pyrea, eller periodontitt, her »

Refusjon

Hva er refusjon?

Refusjon vil si at du får tilbakebetalt utgifter fra trygdeordningen dersom du har fått innvilget for eksempel en nødvendig, medisinsk behandling.

Når får man refusjon hos tannlegen?

Tannlegebehandling er ikke en del av trygdesystemet i Norge. Det vil si at du i utgangspunktet står ansvarlig for å betale alle tannlegeregninger selv. Det finnes likevel 15 tilfeller unntak til denne ordningen som kan gi deg rett til støtte for utgiftene: sjelden medisinsk tilstand, leppe-kjeve-ganespalte, svulster, alvorlige infeksjoner, sykdommer og anomalier i munn og kjeve, tannkjøttsykdom, tannutviklingsforstyrrelser, tannregulering, patologisk tap av tannsubstans ved attrisjon/erosjon, munntørrhet, allergiske reaksjoner mot tannrestaureringsmaterialer, rannskade ved godkjent yrkesskade, tannskade ved ulykke, sterkt nedsatt evne til egenomsorg, helt eller delvis tanntap.

Se Helfos liste over 15 unntak som kan gi deg refusjon hos tannlegen »

Hvordan søker jeg om refusjon?

Dette hjelper tannlegen din deg med. Tannlegen foretar en vurdering på hva slags tilstand du har, og om den inngår i støtteordningen. Videre vil tannlegen vurdere hva slags behandling du trenger og sørge for at all nødvendig dokumentasjon ligger til grunn for at du skal kunne motta støtte.

En av hovedreglene for å motta støtte er at behandlingen må være nødvendig av medisinske årsaker. Dersom du ønsker en form for behandling som går på kosmetiske årsaker, vil du ikke oppfylle kravet til støtte.

Hva betaler jeg hos tannlegen hvis jeg får refusjon av Helfo?

Colosseum Tannlege har har avtale med Helfo om direkte oppgjør. Fordi Helfo betaler direkte til oss vil det si at du kun betaler egenandel for behandlingen din.