Hjemmebleking av tenner: Derfor funker det ikke

Tannblekningsskinner

Fikk du ikke det kjendishvite resultatet du håpet på med hjemmeblekingen? Ifølge ekspertene er dette årsaken!

Bleke tenner hjemme

Hjemmebleking av tenner. Enten det er snakk om munnskyll, tannkremer eller diverse hjemmeblekingpakker har de alle en ting til felles: De mangler det blekende middelet som skal gjøre tennene dine hvitere!

Kanskje ikke så rart at resultatene ikke ble så kjendishvite som du hadde håpet på?

I 2011 vedtok nemlig EU å nevne tannbleking spesifikt i kosmetikkdirektivet, som trådde i kraft i Norge 31. oktober det samme året. Konsekvensen ble at tannbleking som inneholder fra 0,1 prosent til 6 prosent Hydrogenperoksid bare er tillatt solgt til tannleger.

«Tannblekingproduktene» du får kjøpt på diverse norske butikker, nettbutikker og apotek kan per definisjon ikke kalles tannblekingsprodukter - ei har de ingen dokumentert effekt.

Det bekreftet også nylig TV 2-programmet «TV 2 Hjelper deg» da de testet fem forskjellige produkter som lover å gi deg hvitere tenner. Ingen av dem ga noe resultat.

- Nå har vi fått bekreftet i TV 2's undersøkelse at hjemmebleking er penger ut av vinduet, sier tannlege Erik Svendsrud til KK.no.

- Nå har jeg ikke personlig sett på innholdsfortegnelsen på blekemidlene som ble brukt, men om de ikke inneholder hydrogenperoksid/carbamidperoksid så er det jo ikke så overraskende at de ikke har effekt, legger Svendsrud til.

Ifølge Svendsrud gjelder det samme for diverse tannkremer og munnskyller som også lover hvitere tenner.

- Det finnes jo mange tannkremer som også påstår de gjør tennene hvitere, men dette er feil. Ingen tannkremer har en blekende effekt på tennene. Det samme gjelder for eksempel munnvannet «Listerine», som også ble lansert som noe man må bruke for å ha en god tannhelse. Senere har studier vist at det ikke har noen effekt mot bakterier og i mange tilfeller kan det til og med misfarge tennene, sier Svendsrud.

Smilende dame med flotte tenner
Så langt i dag vet vi at hydrogenperoksid er det eneste stoffet som er virkningsfullt som blekemiddel.

Hydrogenperoksid er essensielt for effekt

Han får støtte fra Inger Lise Mathiesen, tannlege ved Colosseum tannklinikk Oslo. Mathiesen forteller også at hydrogenperoksid er essensielt dersom man ønsker å få hvitere tenner. Det er faktisk det eneste stoffet som vi vet at bleker ved en viss styrke.

- Så langt i dag vet vi at hydrogenperoksid er det eneste stoffet som er virkningsfullt som blekemiddel. Med andre ord, dersom produktet du kjøper ikke inneholder dette vil det heller ikke ha effekt, sier Mathiesen og legger til:

- Det må også ha en viss styrke. EU regler fastslår at det bare er tannhelsepersonell som har lov til å bruke stoffet i virkningsfull konsentrasjon.

Men hvorfor akkurat hydrogenperoksid har en blekende effekt på tennene, er fremdeles usikkert, forteller både Mathiesen og Svendsrud.

- Det er som sagt hydrogenperoksyd som brukes, men man bruker vanligvis også carbamidperokid som spaltes til hydrogenperoksyd når det settes i skinnen man setter på tennene. Hvorfor akkurat dette stoffet gjør tennene lysere, vet man ikke helt. Man tror hydorgen/carbamidperoxid trenger inn gjennom sprekker i emaljen og oksyderer pigmenter som har samlet seg i dentinet.

- Dette et vanlig forbrukerkjøp som kan behandles av Forbrukerrådet

Så har du som oss, i håp om et hvitere smil, investert i både tannkremer, munnskyll og diverse «stripes» men ikke fått noe resultat, er du ikke alene. Tvert i mot. Som tannlegene selv sier: tennene blekes ikke av seg selv.

Har hjemmeblekingen du har brukt likevel lovet hvitere tenner og ikke gitt det, har du faktisk visse rettigheter ifølge Forbrukerrådet. 

Les mer om saken i link under.