Hvitere tenner: -Det eneste som virker

Invisalign

Har du lyst på hvite tenner finnes det flere muligheter. Men ikke alt har dokumentert effekt.

Mange av oss drømmer om et hvitt smil. Å kunne smile uten å tenke på at tennene kanskje har blitt misfarget de seneste åra kan virke fristende. Det florerer av forskjellige tilbud og metoder for å nå målet om hvitere tenner, men hva er det som egentlig virker?

Vi har spurt ekspertene.

Hvitere tenner under corona

Kjetil Kaland er fagleder ved Colosseum tannlege. Han opplever at det har blitt mer fokus på hvitere tenner under pandemien med hjemmekontor.

- Man tilbringer mye tid foran skjermen, og med jevnlige videomøter blir fokuset på utseende og tennene større. Vi ser at mange oppsøker oss med et ønske om å få hvitere tenner, sier han.

Det kan være flere årsaker til at tennenene ser mørke ut.

  • Belegg og misfarging fra kaffe, te, røking eller vin.
  • Slitt emalje grunnet syreskader eller overdreven pussing.
  • Medfødt misfarging: Fluorose eller ufullstendig emaljedannelse.
  • Medikamentelt indusert misfarging.
  • Tenner med tidligere traume eller rotfyllinger.

- Har du misfarginger som ligger utenpå tennene, kan en tannlege eller tannpleier fjerne dette med pussing og saltspyling, også kalt air-flow.

Hvis dette ikke er nok, må man gå dypere i tannsubstansen, og da vil tannbleking gjort i samarbeid med tannlege og tannpleier være den beste løsningen, mener han.

Tannlege Kjetil Kaland ved Colosseum Tannlege Stavanger.
Tannlege Kjetil Kaland snakker om hvordan du kan unngå de vanligste tannproblemene.

Tre metoder for å få hvitere tenner

Ifølge Kaland ved Colosseum tannlege er det tre metoder å få tenner hvitere på:

  • Rengjøring med ultralyd eller håndinstrumenter som fjerner ekstern misfarging som belegg og tannstein.
  • Bleking som trenger inn i tennenes porer og bryter ned fargestoffer, slik at tennene får tilbake sin opprinnelige farge. Også medfødt, eller medikamentell misfarging kan blekes. Behandlingen blir da over lengre tid, og med andre metoder, eksempelvis mikroabrasjon.
  • Tenner som er skadet eller tidligere rotfylt får noen ganger en særegen kraftig misfarging. Disse må gjerne blekes internt, altså fra innsiden av tannen. Dette kalles for internbleking, og krever litt sterkere blekemiddel enn tradisjonell bleking.

Noen opplever ising i tennene underveis i blekeprosessen. Dette kan reduseres ved å bruke fluorskyll etter blekingen, forteller Kaland.

- Irritasjon av tannkjøttet kan også forekomme. Dette kan tyde på at man bruker for mye blekemiddel i skinnen, eller at skinnene ikke passer 100 prosent, sier han.

Tannblekningsskinner er enkle å bruke hjemme.
Tannblekningsskinner er enkle å bruke. Tannbleking gjennomføres hjemme.

Eneste som virker

I 2017 undersøkte tannlege og professor Jon Einar Dahl innholdet hydrogenperoksid i fem tannblekingsprodukter i forbindelse med en gjennomgang NRK Forbrukerinspektørene gjorde.

To av produktene inneholdt ulovlige mengder av stoffet, ett av dem så mye som 14 prosent – mer enn dobbelt av det som er tillatt.

- Det er ikke sikkert at undersøkelsen vi gjorde for fire år siden gjenspeiler dagens situasjon. Det er viktig å påpeke at man fortsatt ikke alltid vet innholdet i de produktene som frembys på internett, sier Dahl. Han jobber ved Det odontologiske fakultet ved UiO og er direktør ved Nordisk institutt for odontologiske materialer.

Dahl sikter til tannblekingsprodukter med ulovlige mengder hydrogenperoksid som selges på nett og gjennom internasjonale nettbutikker.

Siden høsten 2012 har det i Norge og EU vært ulovlig å selge tannblekemidler med mer enn 0,1 prosent hydrogenperoksid til andre enn tannleger. Bleker du tennene hos tannlege, er maksgrensen seks prosent hydrogenperoksid.

- Tidligere bleket mange tannleger pasienters tenner med hydrogenperoksid mens de satt i tannlegestolen. Etter at regelverket for tannbleking ble strammet inn og det ikke kunne brukes de samme mengdene av stoffet, er det bare én behandling du ifølge tannleger bør bruke – og ikke engang den egner seg for alle.

- Den eneste behandlingen som virker, som er trygg og lovlig, er hjemmebleking med spesialtilpasset skinne støpt hos tannlege, sier han.

Vær varsom

- Har du spørsmål om bleking, anbefaler jeg at du spør tannlegen din ved neste årlige besøk, eller sender en forespørsel til tannklinikken, sier tannlege Kjetil Kaland.

Han råder også til å være varsom på at løsninger med bleking man får kjøpt på internett eller via apotek ikke er av samme kvalitet, og heller ikke har like god virkning som det man får gjennom tannlegen sin.

- Blekemiddelets styrke er regulert av EU-direktiv, og såkalte «over disken»-blekepakker er mye mindre effektive enn dem som forhandles av autoriserte tannklinikker. Blekeskinnene man tilpasser selv, vil heller ikke ha samme tilpassing, og mye av blekemiddelet vil lekke over på tannkjøttet og ned i svelget underveis i blekeprosessen, sier han.