Hvordan påvirker syreskader tenner?

Hvordan påvirker syreskader tenner?

Hva er syreskader?

Syreskader, også kalt erosjon, er tap av tannsubstans forårsaket av syrepåvirkning. Når syre kommer i kontakt med tennene, blir emaljen mykere og skadet. Tennene slites ned av syren og kan bli deformerte når emaljen etses bort. 

Tannlegen kan hjelpe deg å forebygge mer skade og behandle eksisterende syreskader.

Hva forårsaker syreskader?

Syreholdig mat og drikke skader emaljen og gjør den mykere. Mat og drikke med pH-verdi på under 4-4,5 regnes som syreholdig og bør derfor unngås.

Sure oppstøt og oppkast kan også være en årsak til syreskader. Saltsyren i magesekken har lav pH-verdi og kan derfor forårsake syreskade. Sliter man med mye oppkast eller sure oppstøt, er man spesielt utsatt for syreskader.

Hvordan unngå syreskader

Ved å drikke små mengder med syreholdig drikke over lenger tid, skader du tennene mer enn om du drikker samme mengde over kortere tid. Vi anbefaler derfor å kutte ned på smådrikking og småspising av syreholdig mat og drikke. 

Forsøk å drikke med sugerør. Tennene dine vil ikke ha like mye direkte kontakt med den syreholdige drikken og du vil derfor kunne beskytte dem litt fra drikken.

Sukkerfri brus og godteri kan fremdeles være syreholdig. Da det ikke er sukkeret som er syreholdig, har det ikke noe å si for syreskader om du velger sukkerfrie produkter. Sukkerfrie produkter kan ha fordeler for tennene, men vær fremdeles forsiktig om disse inneholder syre.

Unngå syreholdig drikke og mat, slik som brus, jus, vin, surt godteri, sitrusfrukt og annen sur mat. Fokuser i stedet på vann, te, melk og ost. Vann er den beste tørstedrikken og ost er basisk. 

Puss ikke tennene rett etter de har kommet i kontakt med syreholdig mat og drikke. Emaljen vil fremdeles være myk og tannpussen vil forårsake mer skade. Skyll heller munnen med vann og vent en halvtime før du pusser tennene. Da vil emaljen ha blitt hard igjen.

Når bør jeg kontakte tannlegen?

Om du sliter med ising i tennene, tennene har endret farge og/eller form eller du har eller har tidligere hatt spiseforstyrrelser, anbefaler vi å kontakte tannlegen. Tannlegen har taushetsplikt og ønsker bare å hjelpe deg med å forbedre din tannhelse. Tannlegen vil hjelpe forebygge ytterligere skader og behandle eksisterende syreskader. 

I verste tilfelle, vil deler av tennene måtte bygges opp igjen med skallfasetter. Dette er tynne skall av porselen som limes på tennene. Fasettene vil kunne beskytte tennene og gi dem bedre former.