Hvordan velge rett tannbørste

tannbørster i et glass

Skal du kjøpe en ny tannbørste, vil du bli møtt av en vegg av mulige valg. Bør du gå for elektrisk tannbørste eller en tradisjonell? Flat eller bølget børste, og skal børstehodet være hardt?

Bør jeg gå for elektrisk tannbørste?

En tradisjonell tannbørste kan fjerne like mye plakk som en elektrisk tannbørste, så lenge du er flink til å pusse tennene grundig nok.

Med en elektrisk tannbørste får du rengjort tennene grundigere på kortere tid. For de som har redusert mobilitet eller regulering, kan det være nødvendig med hjelp for å pusse tennene grundig hver gang.

Den eneste typen børsteteknologi som har beviste effekt på refusjon av plakk og tannkjøttsykdom er "svingende og roterende". Se gjerne etter denne typen børste om du først skal kjøpe en elektrisk tannbørste.

Flere elektriske tannbørster har også en tidtaker som piper på intervaller, for eksempel etter 30 sekunder. Det anbefales å pusse tennene i 2-3 minutter, men mange pusser ikke tennene lenge nok. Disse børstene kan også lyse rødt om man pusser for hardt, ideelt for de som pusser for hardt og vil unngå pusseskader

Noen av tannbørstene med slik smart-teknologi har en applikasjon som følger med. Appen forteller hvilke områder man ikke pusser godt nok og kan inneholde spill.

Hva slags børstehode skal jeg gå for?

De fleste tannleger er enig om at å bruke en tannbørste med et mykt børstehode er den beste måte å få bort plakk og rester fra tennene og tannkjøttet. Harde børstehoder gir altså ikke bedre resultater, men kan dessverre føre til at du skader tannkjøttet og emaljen. Tannkjøttet vil trekke seg tilbake og deler av tannroten kommer frem. Denne er ikke dekket av emalje og blir derfor lettere skadet.

Det kan også være en fordel å velge et mindre børstehode, slik at det er enklere å komme til i munnen. De bakerste tennene kan være spesielt vanskelige å nå med et større børstehode.

Hvilken børste passer best for meg?

Klarer du å pusse alle tennene grundig med børsten du har i dag? Gjør det vondt å bruke den eller er den behagelig mot tannkjøttet? Hvordan er den å holde?

Tenk litt over dette før du skal se etter en ny. Du kan velge tannbørster med antiskli materiale på skaftet, fleksibel hals, bøyd børstehode eller en helt annen form enn børsten du bruker i dag. Uansett hvilken tannbørste du velger, må den være behagelig å ta i bruk og gjøre det enklere å pusse alle tennene.

Om du ønsker hjelp til å velge, kan det være lurt å høre med tannlegen din under neste tannlegebesøk. Pass også på at problemet ikke ligger i pusseteknikken din.

Hvordan holde tannbørsten ren?

Når du er ferdig med å bruke tannbørsten, skyll den godt med vann slik at du får bort tannkrem og lignende.

Tannbørsten bør også stå oppreist i en holder eller kopp for sikre at den får lufttørket mellom hvert bruk. Om det er flere børster i koppen, bør det være så godt avstand mellom dem at de ikke er nær hverandre.

Dekk til tannbørstehodet når du reiser, slik at den ikke plukker opp støv og bakterier fra kofferten. Ikke dekk til børstehodet når du er hjemme da dette fører til at kronisk fuktighet og flere bakterier.

Om du reiser ofte, kan du heller finne en tannbørsteholder med små hull, slik at holderen slipper inn luft.

Hvor ofte bør jeg bytte børsten?

Tannbørsten bør byttes når den begynner å se slitt ut eller bustete, eller hver tredje måned. Det som kommer først.

Det er også viktig å bytte børste eller børstehode når du har vært forkjølet. Børsten samler opp bakterier og bruker du den samme tannbørsten lenge etter, kan du risikere å bli forkjølet igjen.

Tannbørsten skal ikke deles av andre. Den skal kun brukes av deg.