Historien bak lørdagsgodt
Lørdagsgodt begynte i Sverige på 50-tallet. Forskere lurte på hvor karies stammer fra og hvordan de kunne forhindre hull i tennene. De tenkte det kunne ha noe å gjøre med kosthold og sukkerinntak, og utførte eksperimenter på beboere på Vipeholm, en institusjon for psykisk utviklingshemmede.
Beboerene fikk forskjellige dietter med forskjellige mengder sukker. Eksperimentet beviste at mye sukker forårsaker hull i tennene, spesielt om man får i seg sukker flere ganger om dagen. Da eksperimentet var over, kom de fram til anbefalingen om at man bør spise godteri én gang i uka: lørdagen.
Hvorfor er lørdagsgodt bedre for tennene?
Småspising gjør at tennene blir konstant utsatt for syre og sukker. Dette er en av grunnene til at lørdagsgodt er en god vane. Da får tennene en pause fra store mengder sukker og syre. Det er også mange andre grunner til å kutte ned på sukkerinntaket i hverdagen.
Tilsatt sukker bidrar lite med næringsstoffer, bare energi. Hyppig inntak av tilsatt sukker øker risikoen for hull i tennene. Om du får i deg syreholdig mat eller drikke, kan du skylle munnen med vann. Du kan også spise noe basisk, som ost eller melk. Ost er basisk og kan derfor nøytralisere syren som plakk produserer. Ost inneholder også kalsium og fosfater som styrker tennene.
Hvor mye lørdagsgodt er nok?
Mindre enn 10 prosent av ditt daglige inntak bør komme fra tilsatt sukker. Om du bør få i deg 2000 kcal i løpet av en dag, bør altså mindre enn 200 kcal komme fra tilsatt sukker.
I stedet for en stor mengde godteri, kan du forsøke å inkludere frukt, grønnsaker og bær ved siden av godteriet. Om du er redd for at den oppskårede frukten blir misfarget når den står ute lenge, kan du ta litt sitronsaft over frukten.
Det hjelper ikke å begrense godteri til én dag om sukkerinntaket den dagen er ekstremt høyt. Prøv derfor å begrense mengden lørdagsgodt til en rimelig mengde.
Tips for å begrense godteriinntaket
Godteriposene i butikken er ofte laget for store mengder godteri og ofte for hele familier. Bytt ut store godteposer med mindre poser, slik at det er lettere å begrense mengden godteri som kjøpes.
Bruk også mindre skåler når du setter frem godteriet. Da er det lettere å planlegge hvor mye godteri som spises, og skåla ser ikke tom ut selv om det er mye igjen.
Vent til lørdagen med å kjøpe inn godteri slik at du ikke blir fristet i hverdagen. Ha heller grønnsaker og frukt lett tilgjengelig i hverdagen, slik at du har et sunt mellommåltid eller snacks tilgjengelig uten godteri. Dette kan være en god erstatning om du sliter med småspising av godteri i hverdagen.