Tannverk kan skyldes stress

Kjerringråd tannhelse

Plages du av tannverk, kan det være at du har mer behov for en tur til fysioterapeuten enn tannlegen.

Stramme ansiktsmuskler

– Gjør det vondt, spør tannlegen når han presser en finger mot tannkjøttet på venstre side av munnen, der jeg i perioder har hatt mye tannverk.

– Ansiktsmusklene ligger i samme område som kjeven og dermed kan det kjennes ut som om smertene er i tennene, eller kjeven.

Jeg gurgler frem et slags ja og han kjenner etter på høyre side. Da jeg svarer bekreftende på at det også gjør litt vondt, sier tannlegen at han vil kjenne på kjevemusklene mine.

Tannlegen sjekker både kjevemusklene og nakkemusklene før han konkluderer med at jeg ikke har behov for å ta et røntgenbilde i 3D, slik jeg var henvist for å gjøre.

– Du har litt stramme ansiktsmuskler og det skyldes nok stresset i forbindelse med eksamen, er hans konklusjon.

Stramme ansiktsmuskler kan kjennes ut som tannverk, sier oralkirurg Eivind Andersen ved Colosseum Tannlege Tønsberg til NRK

Han forteller at mellom 30 og 40 prosent av befolkningen i perioder opplever at stramme ansiktsmuskler gir en smerte som minner om tannverk.

– For noen er dette nærmest invalidiserende, mens andre opplever det kun i korte perioder med mye stress, for eksempel studenter under eksamen, forteller Andersen til NRK. Han forklarer at det ikke er tannverk, men kan oppleves slik. 

Anbefaler å tøye kjeven

– Hvis du gaper og beveger underkjeven frem og tilbake vil du kunne merke at du strekker på muskulaturen.

Og hvis det ikke hjelper å tøye ansiktsmusklene, har oralkirurgen et klart råd.

– Vi anbefaler at folk stresser ned, men det er ikke alltid så lett og da kan det være nødvendig å gå til en fysioterapeut eller liknende, sier Andersen.

Oralkirurg Eivind Andersen
Eivind AndersenOralkirurg
-Stramme ansiktsmuskler kan kjennes ut som tannverk. For noen er dette nærmest invalidiserende, mens andre opplever det kun i korte perioder med mye stress, for eksempel studenter under eksamen.