Mann som sover i sin seng. De fleste gnisser tenner når de sover.

Tanngnissing

Tanngnissing er et relativt vanlig problem. Man regner med at om lag 5 prosent av den voksne befolkning i perioder plages av denne tilstanden. De fleste gnisser tenner om natten mens de sover og er derfor ikke klar over problemet selv. Andre kan gnisse tenner på dagtid, for eksempel når de konsentrerer seg. 

Om man over lengre tid har vært plaget med tanngnissing, vil man kunne se dette på tennene. Disse blir slitt og får rette kanter. Man kan også slite seg gjennom det ytterste laget på tannen (emaljen), slik at tannbenet (dentinet) blir synlig. Dette kan føre til at tennene blir mer ømfintlige og følsomme i det daglige.  
  

Tanngnissing/ -pressing kan også medføre slitasje på fyllinger, samt bidra til utvikling av sprekkdannelser i tennene.  
  
Videre kan det være vanlig blant de som gnisser tenner om natten, å våkne med ømhet i kjevemuskulaturen. Dette kan lett forplante seg videre til nakke, skuldre og tinninger og på denne måten bidra til utvikling av spenningshodepine.  

Til sist vil tanngnissing kunne virke forstyrrende på nattesøvnen for en selv så vel som for partneren. Dette skyldes at lyden av tanngnissing hos enkelte kan være svært høy. 

Bittskinnen  er vanligvis laget i hard plast og fungerer som en tannbeskytter. Slik vil tanngnissingen gå ut over bittskinnen i stedet for tennene.
Bittskinnen er vanligvis laget i hard plast og fungerer som en tannbeskytter. Slik vil tanngnissingen gå ut over bittskinnen i stedet for tennene.

Ofte vil tanngnissing forekomme i perioder med psykisk stress. Det kan for eksempel dreie seg om travle eksamensperioder eller en vanskelig jobb- eller familiesituasjon. Det kan derfor være fordel å utføre avslapningsøvelser før innsovning ( autogen trening). Om kroppen og muskulaturen er avslappet i det man sovner, er det mindre fare for tanngnissing i løpet av natten.  
  
Dersom dette ikke er tilstrekkelig og man frykter større skader på tennene, er det mulig å få fremstilt en bittskinne hos tannlegen. Denne er vanligvis laget i hard plast og fungerer som en tannbeskytter. Slik vil tanngnissingen gå ut over bittskinnen i stedet for tennene. Mange vil også oppleve at kjevemuskulaturen slapper mer av om man benytter bittskinne. Slik kan følgeplager som spenninger i nakke og skuldre, samt hodepine reduseres.  
  
Ved langvarig og alvorlig tanngnissing, kan tennene etter hvert bli svært slitt. Dette kan gå ut over både tennenes funksjon og utseende. I slike tilfeller kan det være nødvendig å bygge opp igjen tennene enten ved hjelp av plastfyllinger eller med kroner i porselen. Dette kan være kostbar og omfattende behandling og kan i enkelte tilfeller utløse støtte fra Helfo. Det er tannlegen som vurderer om tilstanden er så alvorlig at den omfattes av dette regelverket.  

Det er ikke uvanlig at barn skjærer tenner om natten. Selv om det høres ille ut, er det oftest helt ufarlig. Det er ikke vanlig å behandle barn som er plaget med tanngnissing og for de fleste vil tanngnissingen gi seg når melketennene etter hvert erstattes med permanente tenner.  

3 tips til deg som sliter med tanngnissing

  • Hvis gnissingen skyldes stress, finnes det avspenningsøvelser du kan gjøre for å slappe av. Søk opp avspenningsøvelser/stressmestring på Youtube for tips til øvelser, eller oppsøk psykiater eller psykolog.
  • Skyldes gnissingen tannstillingen din, kan dette korrigeres hos tannlege. Tannlegen kan også skaffe deg en såkalt bittskinne, som beskytter mot gnissing om nettene.
  • Om du ikke er stressa eller sliter med feil tannstilling, kan tanngnissing skyldes antidepressive medikamenter, og det kan være hensiktsmessig å bytte medisiner i samråd med lege.

Våre tannleger

Ønsker du å vite mer om denne behandlingen
Bestill time i dag!