Spørsmål & svar
Kategorier:
Timebestilling
Hvordan bestille tannlegetime?
Hos Colosseum Tannlege kan du enkelt bestille time på vår nettside. Trykk på "Bestill time" knappen. Du velger så område/sted, klinikk, behandling og behandler. Dette gjelder timebestilling av behandlinger som er tilgjengelig på vår nettbestillingsløsning.
Ønsker du time hos kjeveortoped eller spesialist er du avhengig av en henvisning. Enten har du fått henvisningen og kan så kontakte klinikken og be om time hos behandler, eller så sendes henvisningen direkte til spesialist og du vil få tildelt en time.
Er du usikker på hvilken fremgangsmåten eller har behov for en akuttime, ring gjerne til din nærmeste Colosseum Tannlege klinikk.
Hva er forskjell på tannlege og tannpleier?
Tannlege har 5-års utdannelse innen Odontologi (Master), mens tannpleier har 3-årig utdannelse (Bachelor). Tannpleiers utdannelse har som fokus å fremme tannhelse. Tannpleieren skal kunne veilede pasienten til selv å kunne ivareta egen tann- og munnhelse. Tannpleieren skal ha kompetanse til å vurdere tannhelseproblemer og henvise videre til tannlege ved behov.
Både tannlege og tannpleier kan utføre tannsjekken og diagnostisere tilstanden i munnhulen. Det er som oftest kun tannlege som kan utføre behandlingen eks behandle hull i tennene. Tannpleier er svært viktig i behandlingen av pasienter med tannkjøttsykdom. Her jobber gjerne tannpleier i nært samarbeid med spesialist, se periodontist.
Hvordan bestille akutt time?
Hos Colosseum Tannlege kan du enkelt bestille time på vår nettside. Trykk på "Bestill time" knappen. Du velger så område/sted, klinikk, akuttbehandling og behandler. Du bekrefter timebestillingen med Bankid eller Vipps.
Skulle det ikke være noen ledige timer samme dag eller dagen etter, da bør du ringe til nærmeste tannklinikk. Ofte kan de finne en time til behandler i løpet av dagen eller neste morgen.Hva koster en undersøkelse?
En undersøkelse også omtalt som tannsjekk, har varierende pris fra klinikk til klinikk. Se gjerne om din nærmeste klinikk ligger på vår nettbestilling. Klikk på knappen "Bestill time". Du må så velge landsdel, klinikk og behandling "Tannsjekken". Du vil så se pris for Tannsjekken på din nærmeste klinikk.
Hvis nærmeste klinikk ikke er på vår nettbestillingsløsning, da anbefaler vi deg å ringe til klinikken. Du finner informasjon om våre klinikker her
* Noen av våre klinikker er spesialistklinikker og vil ikke kunne tilby Tannsjekken til pasienter.
Behøver jeg henvisning for å bestille time til deres spesialister?
Kjeveortoped: Gjelder det tannregulering for barn/ungdom så må du medbringe henvisningen fra skoletannlegen for å kunne få HELFO refusjon.
Gjelder det andre typer spesialisttjenester så ønsker vi i utgangspunktet en henvisning fra din tannlege eller lege. Skulle det være vanskelig å få henvisning så tar du kontakt med den ønskede klinikk per telefon.
Behandlinger
Hvor ofte bør jeg sjekke tennene?
Vi anbefaler en årlig tannsjekk av tennene. Dette for å forebygge tannstein, hull og få veiledning til å opprettholde en god munnhygiene. Hvis din tann- og munnhelse er god, så kan det være at tannlegen setter opp en lengre frekvens mellom tannlegebesøkene.
Hva er hygienetillegg?
Ved våre klinikker tilkommer det et hygienetillegg for alle behandlinger. Hygienetillegget skal dekke: Oppdekning, engangsutstyr som benyttes ved behandlingen og klargjøring av rommet for neste pasient.
Hva er usynlig tannregulering?
Usynlig tannregulering utføres med en serie gjennomsiktige skinner der hvert sett med skinner øver et press på tennene. Tannlegen limer på små gjennomsiktige knotter på noen av tennene. Dette gjør man for at skinnene skal sitte godt og kunne påvirke tennene som skal flyttes effektivt.
Det er vanlig å skifte skinner etter en uke, men dette kan variere noe. Som regel deler tannlegen ut flere sett skinner om gangen slik at pasienten enkelt kan skifte disse selv hjemme.
Skinnene skal sitte på tennene 22 timer i døgnet for å oppnå ønsket resultat. Man må ta de av når man skal spise og drikke.
Tannlegen vil gjennom hele behandlingen kalle pasienten inn til kontroller for å sjekke at alt fungerer som det skal.
Jeg har mistet reguleringsskinnen. Hva gjør jeg?
Hvis du har mistet din reguleringsskinne, da kontakter du tannlegen din i Colosseum Tannlege. Enten bestilles det en ny skinne, eller så kan du bytte til neste skinne.
Hva er en tannrens?
Ved en tannrens gjør tannpleieren en profesjonell og grundig tannrens av hver eneste tann. Tannrens er en skånsom fjerning av belegg og misfarging med profesjonell pussepasta eller Airflow.
Hva er AirFlow?
Airflow er en rensende behandling som ved hjelp av luft, vann og salt, som fjerner flekker og misfarging på overflaten. Det blir lett sammenlignet med høytrykkspyling.
Den daglige tannpussen kommer ikke til mellom alle tennene eller så pusser man kanskje ikke godt nok. Dette kan føre til irritasjon, tannstein og dårlig ånde. Med en tannrens kan du føle at tennene og munnhulen er ekstra ren. Den perfekte spa-følelsen!
Mitt barn har fått henvisning til kjeveortoped. Hva gjør jeg?
Ring en av våre kjeveortopediske klinikker som ligger lettest tilgjengelig i forhold til bosted eller skole. Det vil så settes opp en førstekonsultasjon hos kjeveortoped. Les mer her
Husk å ta med henvisningen fra skoletannlegen på konsultasjonstimen.
Jeg har vondt i en visdomstann. Hva gjør jeg?
Grunnen til at du har vondt i visdomstannen kan være bakterier og matrester som har hopet seg opp under en flik av tannkjøttet. Betennelse fører til hevelse, noe som kan gi smerter, ømhet og dårlig smak som følge av at puss siver ut fra fliken.
Vi anbefaler deg å bestille en akutt time på nettbestillingen eller ringe til nærmeste klinikk , slik at man får tatt en sjekk av tannen.Hva er rotfylling?
Rotfylling kan være en nødvendig behandling for å beholde tannen hvis du har et hull som går helt inn til tannens nerve, eller om du har fått en skade i tannnerven som har resultert i at nerven har dør. Rotfylling kan utføres av tannlege med spesialkompetanse eller en Endodontist.
Hvordan utføres en tannbleking?
Aller først må du bestille en konsultasjon hos en tannlege/tannpleier som vil undersøke tennene og emaljen din, før all plakk og tannstein renses bort. Hvis du har hull i tennene, så må dette behandles før du kan begynne å bleke tennene.
Tannlegen eller tannpleieren vil deretter skanne/ta et avstøp av tennene dine for å kunne lage spesialtilpassede blekeskinner du skal bruke under behandlingen.
Skinnene og blekemiddelet er klart for å hentes allerede én uke senere. Tannblekingen utfører du selv hjemme, basert på instruksjon fra tannlege/tannpleier.
En kloss og/eller en streng har løsnet fra tannreguleringen. Hva gjør jeg?
Har noe skjedd med tannreguleringen mellom to kontroller? Det er ikke farlig! Ring din klinikk så snart du har anledning.
Er du på ferie og noe skjer med tannreguleringen? Det kan være at en kloss løsner, strengen brekkes eller at det gnager og gjør litt vondt. Vi har laget en film der vi gir deg flere tips om hva du kan gjøre. Se gjerne vår tipsfilm som du finner her.
Kan jeg kjøre bil etter behandlingen?
Ja, etter vanlig tannbehandling og mindre kirurgiske inngrep kan du stort sett kjøre bil. Unntaket er hvis du har fått behandling under sedasjon, eller har fått smertestillende (med rød varseltrekant) eller beroligende i forkant av behandlingen.
Tannhelse
Hvor ofte bør man gå til tannlegen?
Dette er veldig individuelt, men vi anbefaler en årlig tannsjekk. Hvis du har god tannhelse og munnhygiene så kan tannlege/tannpleier anbefale en sjeldnere kontroll. En tannsjekk kan gjerne kombineres med en tannrens hos en tannpleier.