Originalt publisert i Fredrikstad Sentrum, 26.09.22 av Kai B. Hannestad
Lite visste vi hvordan vårt tannhelsesenter skulle utvikle seg da vi åpnet Fredrikstad Private Tannhelsesenter i Farmansgate 2 i 2010. Kollega Finn Andre Hammer og jeg hadde en visjon om å skape et sted hvor mange spesialister kunne jobbe sammen til felles «faglig glede» og ikke minst til fordel for pasientene.
«Tannhelsesenter» eller «tannlegesenter» kan være så mangt. For det første er det et navn som alle tannleger kan benytte fritt og som i praksis innebærer at flere samler seg under felles tak med de praktiske fordeler det medfører. Et tannhelsesenter bestående av spesialister kan gi stedet enda et løft. Det utdannes forholdsvis få tannlegespesialister i Norge. Noen farter rundt og har faste dager /uker på forskjellige plasser. En annen variant er at tannleger med forskjellige spesialistkompetanse kommer innom på samme plass men til forskjellig tid.... men når tannleger med forskjellig spesialistkompetanse jobber under samme tak SAMTIDIG skjer det «fag-magi». Da blir det kompetansesenter.
Et kompetansesenter blir som et «mini-universitet» uten forskningsdelen. Man kan gi pasientene et bredere tilbud og foreta meget avansert behandling. La meg gi et eksempel. Vi tar en pasient som ikke har vært hos tannlegen på mange år. Bare det gjør at pasienten kvier seg for å gå; «Tenk hva tannlegen sier når jeg gaper opp». Så skjer det som må skje....noe akutt dukker opp. Almenntannlegen er godt trent til å håndtere en slik situasjon, både å diagnostisere og behandle. Noen ganger kan imidlertid behandlingsvalgene bli mer komplekse. Da kan spesialistteamet være en god ressurs å ty til.
Først vil spesialisten i oral protetikk /protetiker («arkitekten») undersøke pasienten(«tomta») og sende pasienten videre. Tannpleieren kan gi en skånsom rens og få tanngarden til å skinne litt mer med sin «høytrykkspyler».. Spesialisten i periodonti /periodontisten tar over og behandler tannkjøttsykdommen som truer med å «velte huset». I et forsøk på å ta vare på de tennene som står igjen kan spesialisten i endodonti være kjekk å ha. Han rotfyller tenner med rotbetennelse via mikroskop slik at de kan være med på å bære en ny «tannkonstruksjon». Dessverre hender det at resttannsettet blir et for svakt fundament for «det nye huset». Da er spesialisten i oral kirurgi den som kan sette ned noen «ekstra påler», tannimplantater. Opp på dette fundamentet kan protetiker (også «byggmester») lage en fornuftig tannkonstruksjon. Dersom tenner har flyttet seg ut av stilling, kan en spesialist i kjeveortopedi rette de opp slik at vi får et bedre resultat. Ved hjelp av avansert 3D røntgen kan en spesialist i kjeve og ansiktsradiologi tolke CBCT bildene våre og avdekke til dels alvorlige tilstander i mellom-og- underansiktet, samt guide kirurgen og protetiker der det er nødvendig. På toppen av det hele har vi et anestesiteam bestående av anestesilege og anestesisykepleier som gjør det mulig å sove under behandling.
Tannhelsesenteret til Finn Andre og meg er nå blitt til Colosseum Tannlege Farmannsgate og er del av en multinasjonal kjede med hovedkontor i Sveits. Vi er stolte av å kunne kalle oss et kompetansesenter idet en meget dyktig, norsktalende oral kirurg fra Tyskland, Dominik Cap har flyttet til byen sammen med sin Fredrikstad-fødte kone og kjeveortoped Anette. De kommer fra et universitetmiljø i Tyskland. Vi har fra før tilknyttet oss andre spesialiteter fra andre fagretninger med et mer periodisk fremmøte. Også disse er i ferd med å bli i 100% stillinger. Nå kan vi under samme tak ha fellesdiskusjoner og gi optimale behandlingsforslag....enten du kommer på egen hånd eller som henvist pasient fra egen tannlege.
Heldigvis er det ikke alltid så komplisert at du trenger alle disse spesialistene samtidig. Din allmenntannlege passer på tennene dine og avgjør hva slags behandling du behøver.... men trenger du oss, så er vi her for deg eller din tannlege.