Utdrag fra artikkel i Fredrikstad Sentrum, 26.09.22 av Tom-Egil Jensen
Annette og Dominik Cap kunne velge å bo hvor som helst etter endt spesialistutdanning. De pakket snippesken og dro til Fredrikstad.
Tannlegespesialistene Annette og Dominik Cap har tatt et stort steg — fra den sydende storbyen Hamburg via universitetsbyen Münster til fredelige Fredrikstad. Med en datter på halvannet år og hver sin spesialistutdanning på lasset satte de kursen nordover i våres, og at det ble akkurat Fredrikstad, var slett ingen tilfeldighet.
–Her kan vi huke av for mange viktige kriterier. Kort oppsummert: Både familiekabalen og jobbkabalen går opp. Og alt vi trenger i hverdagen, er innen rekkevidde, sier Annette Cap.
Passe avstand til Oslo og Gardermoen var særlig viktig for Dominik, som har familie i Tyskland. For Annette var størrelsen på byen viktig. I store byer bruker man mye tid på forflytning, men Fredrikstad kunne lokke med kort vei til alt, både i byen og i naturen. Og sist, men ikke minst: Et stort og godt tannlegemiljø, som Annette hadde kartlagt godt på forhånd.
Familiekabalen
Før spesialiseringen jobbet Annette nemlig et år som skoletannlege i Fredrikstad. Da fikk hun god oversikt over tannlegene i byen, og veldig godt inntrykk av miljøet. Dermed visste hun at byen har tre klinikker med kjeveortopeder, men ingen oralkirurg på daglig basis. Da paret tilbrakte seks uker i Fredrikstad i fjor sommer i kombinert ferie og barselpermisjon, sendte de en mail til Colosseum, byens største tannlegeklinikk. Kanskje de kunne være interessert i en utvidelse på sikt?
–Allerede dagen etter var vi på møte med klinikkledelsen. Og det var full klaff, kjemien stemte, og de kunne gi oss akkurat den fleksibiliteten og de betingelsene som var viktig for oss som småbarnsfamilie. For oss er dette helt optimalt, og Fredrikstad har fått sin første fastboende oralkirurg, forteller Annette.
Men Fredrikstad var langt ifra det eneste alternativet som ble vurdert. Paret hadde også muligheten til å overta tannlegeklinikken til Dominiks foreldre i Tyskland. Men som småbarnsforeldre er de veldig glade for å slippe logistikken med å drive klinkk selv. Dessuten setter arbeidslivet i Tyskland helt andre rammer for familielivet. Her forventer pasientene å kunne gå til tannlegen etter arbeidstid, og i stedet for komprimerte arbeidsdager mellom 8 og 16 har folk pause midt på dagen og jobber til kvelden. Dermed er det vanskelig for småbarnsforeldre å få kabalen til å gå opp.
–Hadde vi bodd i Tyskland, kunne vi ikke jobbet fullt begge to. Her kan vi jobbe til 16, hente datteren vår i barnehagen på vei hjem og ha familietid og fritid på ettermiddagen. Det er utrolig fint, sier Dominik.
Les hele artikkelen i Fredrikstad Sentrum her.