Hvordan kosthold påvirker tannhelse

Kvinne med varm drikke

Det er mange gode grunner til å ha et sunt og variert kosthold, men hvordan påvirkes tannhelsen?

Drikke som skader tennene

Det er nok ingen overraskelse at vi anbefaler å styre unna sukkerholdig drikke. Disse inneholder ofte mye sukker og lite næring, men visste du at drikke tilsatt kunstig søtstoff inneholder mye syre? Denne syren kan skade tannemaljen og gjøre tennene dine svakere, og du bør derfor redusere hvor mye sukkerholdig drikke du har i kostholdet.

Kaffe er også kjent for å være dårlig for tannhelsen. Kaffe har en PH-verdi på 4,8 og kan derfor skade tannemaljen på lik måte som drikke med tilsatt kunstig søtstoff.

Vann er viktig i kostholdet

Vann er den beste tørstedrikken. Drikk gjerne et glass vann til måltid og som drikke med mellommåltid.

Har du drukket en syreholdig drikke eller kaffe, kan det være lurt å skylle tennene med et glass vann. Ikke puss tennene rett etter du har drukket verken syreholdig drikke eller kaffe. Tannemaljen vil være mer sensitiv og det er derfor bedre å skylle tennene med vann.

Hvordan sukker skader tennene

Mat med tilsatt sukker og syrlig mat kan skade tannemaljen og føre til hull i tennene. Vi råder derfor at man unngår hyppig inntak av sure og sukkerholdige produkter, og at man skyller munnen med vann etterpå.

Tilsatt sukker bidrar lite med næringsstoffer, bare med energi. Det er derfor bedre å velge alternativer med naturlig innhold av sukker, slik som melkesukker (laktose), fruktsukker (fruktose) og druesukker (glukose).

Skal du velge mellom to matvarer hvorav den ene har naturlig innhold av sukker og den andre har tilsatt sukker, er det selvfølgelig lurest å velge den førstnevnte. Ønsker du å gjøre den søtere, kan du heller tilsette noe som inneholder melkesukker eller fruktsukker. Dette kan være slik som å velge havregrøt uten tilsatt sukker og heller legge til noe bær og frukt på toppen.

Hva er bra for tannhelsen?

Ost er basisk og kan derfor nøytralisere syren som plakk produserer. Ost inneholder også kalsium og fosfater som styrker tennene.

Grønnsaker er også et godt alternativ for snacks. De inneholder ikke like mye sukker som frukt, og har massevis av fiber.

Frukt har også masse fiber og selv om det inneholder sukker, så inneholder frukt naturlig fruktsukker og ikke tilsatt sukker. Harde frukter inneholder også mye vann, noe som reduserer effekten av sukker.

Helsedirektoratets side, MatPortalen, har mange gode tips om hvordan du kan ha et variert og sunt kosthold.

Tips til et sunnere kosthold for deg og tannhelsen:

  • Drikk vann når du er tørst, ikke drikke med tilsatt sukker. Om du først skal drikke sukkerholdig drikke, ha det sammen med et måltid.
  • Om du drikker kaffe eller syreholdig drikke, skyll munnen med vann etterpå. Eventuelt kan du forsøke med noe basisk, slik som melk eller ost.
  • Du kan også legge til melk i kaffen slik at den blir mindre syrlig.
  • Sett godteri og snacks på et mindre synlig sted, og ha heller en skål med frukt framme hvor du lett kan se det. Da er det mye enklere å velge sunt når man får lyst på noe søtt.
  • Unngå småspising mellom måltider. Om du utsetter tennene konstant for sukker og syre, vil dette skade emaljen og øke risiko for hull i tennene.
  • Uansett hvor godt kostholdet ditt er, må du også ta godt vare på tennene med god, gammeldags tannpuss.