Slik påvirker kaffe og snus munnhelsen og tennene dine

Mann som titter på sine tenner i et speil

Om du drikker mye kaffe eller snuser, har du høyere risiko for å få misfargede tenner. Ekspertene gir deg tips til hvordan du kan unngå misfarging, og forteller deg hvordan kaffe og snus påvirker munnhelsen.

Det kan koste for den hvite perleraden om du har et høyt inntak av kaffe eller snus. Fagleder ved Colosseum Tannlege Kjetil Kaland, forteller at det er fargestoffene og syrene, spesielt i kaffen, som gjør at tennene kan bli misfarget

Slik påvirker kaffe og snus munnhelsen din

– Jeg får stadig inn pasienter som sliter med misfargede tenner. Oftest er dette på grunn av kaffe eller rødvin, men også på grunn av te, sier Kaland

- I påsken er det mange som koser seg litt ekstra med både smågodt og andre søtsaker,

– Vi råder deg til å drikke så lite som mulig av syreholdige drikker, men om du ikke klarer å holde deg unna har vi noen tips som både vil bedre tannhelsen din, og minske sjansen for syreskader og misfaring.

Kaland forteller at spyttet vårt har en nøytral pH-verdi på syv. Kaffe har en pH-verdi på 4,8 og regnes som surt.

Spyttet beskytter tennene, men når vi spiser eller drikker noe surt, blir denne beskyttelsen nedbrutt og tennene blir mer utsatt for skade og misfarging. Over tid og i store mengder kan kaffe derfor bidra til misfarging.

Ett av rådene som Kaland kommer med er å tilsette litt melk i kaffen.

– Dette nøytraliserer syren og gjør kaffen mindre sur, forteller han.

Men dette er ikke like effektivt om du tilsetter sukker i samme slengen. Bakteriene i tannbelegget bryter nemlig ned sukkeret til syrer.

– Dette kan føre til hull i tennene og da blir litt av poenget borte, sier Kaland.

Kaffe og snus munnhelse
Misfargede tenner - oftest er dette på grunn av kaffe eller rødvin, men også på grunn av te

Kunstige søtningsstoffer

Ifølge ekspertene skal ikke søtningsstoffer skade tennene på samme måte, men ofte har drikker som inneholder kunstig søtning andre skadelig stoffer i seg.

– Selv om søtningsstoffer ikke gir hull i tennene fordi de ikke brytes ned til syre i munnen, så kan drikke som inneholder søtningsstoffer være skadelig for tennene, sier Lisa Brændø, tannhelsefaglig konsulent og styremedlem i Norsk Tannpleierforening.

– Energidrikker er et godt eksempel. De inneholder i tillegg en rekke stimulerende stoffer (glukuronolakton, inositol, guarana‐alkaloider, ginseng, ginkoekstrakt og taurin), og kan være tilsatt vitaminer, mineraler og aminosyrer, sukker eller kunstig søtstoff.

Ifølge tall fra Norsk Tannpleierforening har rundt 40 prosent av befolkningen over 20 år syreskader på tennene.

Fører til dårlig munnhelse

Når gjelder snus, så er det ikke misfarging som er tannlegenes største bekymring. Det er først og fremst munnhelsen generelt.

– Nikotin har en negativ utvikling på tannkjøtt og tannsykdom. Snusen ligger mot tannkjøttet som kan føre til celleforandringer og kreft i munnhulen, sier Brændø.

Hun forteller også at, i tillegg til slimhinneforandringer, er det ikke tvil om at snus fører til misfarging på tennene. Det får også store konsekvenser for tannkjøttet.

– Det kan føre til at tannkjøttet trekker seg opp på roten og pasienten får lange tannhalser. Dette er irreversibelt og tilstanden endrer seg ikke etter at man har sluttet med snus.

I Aftonbladets intervju med Peter Lingstrøm, professor i tannbehandling ved Salgrenska Akedemiet i Göteborg, sier han at han aldri ville anbefalt noen å snuse for å få bedre tannhelse, men at forskning viser at snus kan føre til færre hull i tennene.

– Forskning viser at snusere har et mer basisk miljø i munnen, noe som kan minske risikoen for hull.

Han legger til at snusere som gruppe ikke har færre hull enn de som ikke snuser.

5 tips for å unngå misfarging av tennene

Colosseum Tannlege har sydd sammen fem tips til deg som drikker mye kaffe. Dette gjelder også annen syreholdig drikke. Snuser du, er det anbefalt å bytte side du har snusen på for å unngå skader på slimhinne og i tannkjøttet.

1. Ha litt melk i kaffen. Proteinene i melken nøytraliserer syren i kaffen.

2. Drikk et glass vann etter en kopp kaffe eller syreholdig drikk for å skylle tennene.

3. Ikke puss tennene rett etter du har drukket kaffe. Tannemaljen er mer sensitiv etter en kopp kaffe, vent derfor med å pusse tennene

4. Tygg sukkerfri tyggegummi. Det øker spyttproduksjonen og renser tennene.

5. Puss tennene morgen og kveld med fluortannkrem og en myk tannbørste. Er tennene dine ofte utsatt for karies er det ofte lurt å bruke fluorskyll i tillegg.