Kjerringråd for munnhelse: Har det noe for seg?

Kjerringråd tannhelse

Tannverk, tannbleking og infeksjon – uansett problem er kjerringrådene mange. Men har de noe for seg? Vi har spurt tannlege og fagansvarlig ved Colosseum Tannlege, Kjetil Nilsen Kaland.

1. Tannbleking med bakepulver, natron og kull

Tips om hjemmebleking med bakepulver, natron og kull florerer på internett. Dette er et av mest kjente av kjerringråd for munnhelse, men erfaringene og anbefalingene er splittet. Noen sier det funker, mens andre sier det ikke har noen effekt. Kjetil sier:

– Så vidt jeg vet har ikke bakepulver, natron eller kull noen blekende effekt. Derimot fungerer de som et poleringsmiddel.

Dermed kan ingrediensene faktisk skade tennene ved at de polerer bort emalje – som igjen kan føre til sterkere misfarge på tennene.

Tannlege Kjetil Kaland ved Colosseum Tannlege Stavanger.
Tannlege Kjetil Kaland snakker om den virkelige virkningen av alle råd og tips som du finner på nettet.

2. Naturlig tannbleking med frukt - for eksempel sitron og bananskall

Sitron, bananskall, selleri. Stadig flere frukter tillegges egenskaper som sies å kunne gjøre tennene våre hvitere. Men stemmer det?

– Disse fruktene kan kanskje ha en effekt på tennenes farge, men det skyldes nok syre eller uttørking, og er mest sannsynlig ikke varig, sier Kaland.

Syren i sitronen kan også påvirke tennenes emalje negativt, så her bør man være forsiktig.

3. Gurgle brennevin ved påbegynte infeksjon for å bekjempe eller stanse utviklingen

Kan sterk alkohol faktisk ta knekken på sår hals, forkjølelse og andre munninfeksjoner?

– Alkohol er bakteriostatisk, men dersom man har en påbegynnende infeksjon anbefales det heller å bruke munnskyll som er ment til formålet. Husk også at overdreven eksponering av alkohol i munnhulen kan øke risiko for munnhulekreft.

Kjerringråd tannhelse

4. Kryddernellik og andre oljer mot tannverk

Et annet kjerringråd for munnhelse er å bruke nellik mot tannverk. Nellik er kjent for å ha en bedøvende effekt. At kryddernellik kan bidra til å dempe smertefull tannpine er derfor sannsynlig. Dette kan for eksempel gjøres ved å dyppe en bomullsdott i nellikolje og legge den på den vonde tannen, eller ved å tygge hel kryddernellik der smerten er.

– Det er vanskelig å si noe sikkert om effekten av dette, men det er kjent at eteriske oljer kan endre følelsen av smerte, kløe og svie.

5. Gurgle saltvann mot smerter i tenner og munn

Skal man tro internett, kan en blanding av salt og vann lindre tannsmerter. Dette kan imidlertid tannlege Kjetil avkrefte. Har du tannverk, er det dermed ingen vits å prøve dette kjerringrådet.

– Fysiologisk saltvann er velegnet til å rense munnen etter kirurgiske inngrep, men saltvann har ikke effekt på smerter.