Tannhelsen påvirker din generelle helse

Colosseum ansatt og eldre mann.

Det er ingen hemmelighet at forebyggende behandling og godt renhold av tennene gir god munnhelse. Men visste du at munnhelsen også er viktig for din generelle helse?

Forskning viser at god munnhelse forebygger en rekke sykdommer, blant annet hjerte- og karsykdommer, diabetes, kreft og demens. I mange tilfeller kan også tannlegen eller tannpleieren din se tidlig tegn til generell sykdom nettopp i munnhulen!

I munnhulen finnes mer enn 1000 forskjellige typer av bakterier. Overvekst av disse bakteriene gir både betennelse i tannkjøttet og hull i tennene. Tannkjøttsbetennelse kjennetegnes ved hovent og rødt tannkjøtt som lett blør ved berøring. Betennelsen kan sitte kun i tannkjøttet eller den kan være mer omfattende og spre seg videre til selve festet til tannen (periodontitt) og deretter over i blodomløpet. Bakterier som kommer over i blodomløpet kan gi hjertesykdom.

Det er også funnet en sammenheng mellom inflammasjon i munnhulen og utvikling av diabetes. Det vil si at risikoen for å få diabetes er noe høyrere for personer med periodontitt, enn de som ikke har det. Det absolutt viktigste man kan gjøre for å hindre at bakteriene i munnhulen blir for mange og skaper betennelser, er å mekanisk fjerne de med tannbørste og tanntråd eller mellomromsbørster/tannstikkere i kombinasjon med profesjonell rens på tannklinikken.

Det er ikke bare alvorlige generelle sykdommer som forebygges med god munnhelse, men også velvære, selvbilde og sosiale funksjoner som å smile, snakke og spise blir sterkt påvirket av munnhelsen vår.

Når vi blir eldre, svekkes muskulatur, koordinasjon og motorikk, dette kan gjøre det vanskelig å opprettholde godt nok renhold av tennene helt på egenhånd. En ekstra tur innom tannlegen eller tannpleieren kan derfor forebygge fremtidige problemer både med munnhelsen og den generelle helsen. Dersom mulige problemer oppdages tidlig nok, kan man også unngå store utgifter til behandling; en vinn-vinn-situasjon.

Tannlegen eller tannpleieren din kan også hjelpe med instruksjon, tips og triks for å optimalisere renholdet av tennene hjemme. Ofte skal det kun små justeringer til for å få et helt annet resultat, som igjen gir en friskere munn og en bedre generell helse.

Har du spørsmål om din tannhelse?
Kontakt en av våre klinikker

Kilder:

Oslo Economics: Kunnskapsoppsummering om sammenhengen mellom den orale og generelle helse (04.2024)

Universitetet i Oslo: Artikkel; Samtale mellom bakterier (04.2024)

Aktuelle artikler