Spesialist ser på røntgenbilder for rotfylling

Rotfylling

En rotfylling kan ofte høres omfattende ut, men det er ofte et veldig godt alternativ for tanntrekk hvis tannen kan reddes. En rotfylling utføres ofte på tenner der hvor nerven har dødd eller er betent, som følge av for eksempel dype hull eller fyllinger.  

Rotfyllingen forhindrer at infeksjoner i tannens nerve oppstår og stopper spredningen av infeksjoner som allerede har oppstått. Av og til kan det være det eneste alternativet for at tannen kan beholdes.

Rotfylling er ofte nødvendig når tannen har dype hull og fyllinger. Dette gjøres som et alternativ for tanntrekk slik at man kan beholde tannen. Ved en rotfylling legger man rett og slett i en fylling i tannen. 

En av våre dyktige Endodontister gjør en undersøkelse på pasient før rotfylling.
En av våre dyktige Endodontister gjør en undersøkelse på pasient.

Rotfylling er ofte nødvendig når tannen har dype hull og fyllinger, man har fått et slag mot tannen eller tanngnissing. 

En rotfylling utføres som regel i to omganger og man er ofte nødt til å legge en fylling eller spesialtilpasset krone på i etterkant. Under en rotfyllingsbehandling i førsteomgang borrer tannlegen en åpning i tannen og renser og skyller rotkanalene. I mellomtiden fylles rotkanalene med et antibakterielt middel, og tannen lukkes med en midlertidig fylling. Tannen kan føles øm i inntil en ukes tid etterpå.  

I omgang to borres den midlertidige fyllingen bort og det antibakterielle middelet i rotkanalene renses ut. Etter det gjentar prosessen seg på nytt, rotkanalene fylles med antibakterielt middel, og tannen lukkes med en fylling.  

Noen ganger er ikke rotfyllingsbehandling nok til å ta knekken på bakteriene og infeksjonen. I disse tilfellene kan en kirurgisk fjerning av rotspissen bli nødvendig for å kunne beholde tannen. Før et kirurgisk inngrep vil man i de fleste tilfeller forsøke om man kan bli kvitt betennelsen med en omgjøring av rotfyllingen.

Å rotfylle en tann er normalt en smertefri behandling. Noen ganger kan det være vanskelig å bedøve tannen, spesielt når betennelsen er kraftig. Rotfyllingsspesialisten vil være ekstra oppmerksom på dette å gjøre sitt ytterste for at behandlingen skal være smertefri.

Etter at tannen er ferdig rotfylt legges en midlertidig toppfylling i tannen. Den henvisende tannlegen vil derfor måtte lage en endelig fylling eller krone etter rotbehandlingen.

Det er viktig å være klar over at tannen kan være øm og reagere på kald mat og drikke i en ukes tid etter behandlingen. Ta paracet eller ibux ved behov og ta kontakt med oss hvis tannen fremdeles er øm etter én uke. 

Tannlege og Endodontist Tim Lehmann
Tim LehmanSpesialist i Endodonti, Ålesund
– Jeg prøver alltid å ta meg god tid til å informere pasienten så enkelt som mulig om tannens tilstand, muligheter for behandling og sannsynlighet for at vi lykkes med behandlingen. Først når pasienten er godt informert, velger jeg og pasienten hvilken retning vi skal gå.
Ønsker du å vite mer om denne behandlingen?
Ta kontakt med din nærmeste klinikk

Våre spesialister