Tannlege ser på røntgenbilder

Hull i tennene 

Er du usikker på hva som er symptomene på hull i tennene og hvordan det kan behandles trygt og godt hos oss? Vi i Colosseum Tannlegene svarer deg! 

Hull i tennene, eller karies som det heter på fagspråket, får man når en råteskade oppstår. Hull i tennene kan være veldig vondt. En råteskade oppstår når bakteriedannelser tærer på tannen over tid. Som vi vet er det utrolig viktig å pusse tennene godt, både morgen og kveld. Det er nettopp ved utilstrekkelig hygiene, eller tannpuss, at disse bakteriedannelsene kommer og hull oppstår.  

Hull i tennene oppstår når bakterier samler seg opp og tærer på en tann over tid. Bakteriedannelser kan forårsakes av utilstrekkelig hygiene, men andre påvirkningsfaktorer er den naturlige bakteriefloraen i munnen, spyttet og andre genetiske forhold.  

Hull i tennene kan ikke alltid oppdages på egenhånd da det ikke alltid gir symptomer. Hull i tidlig stadiet kan ofte oppdages under tannsjekken hos tannlege eller tannpleier og oppdages først på røntgenbilder.  

Ved noen tilfeller kan et symptom på hull være ising i tannen ved inntak av kald- eller varm mat og drikke, hevelser, eller rett og slett tannverk. Tannen kan også kjennes øm ut når man kommer borti eller man kan kjenne en bankende eller pulserende følelse i tannen og området.  

Jo lengre man går med et hull eller jo lengre tid det tar før det blir oppdaget, jo større kan hullet i tannen bli før det blir behandlet. Det vil derfor ha noe å si på hullets størrelse for hvordan tannlegen vil behandle deg.  

Et lite, påbegynt hull kan forebygges med å pensle tannen med fluor, men i de fleste tilfeller må de ødelagte delene av tannen borres bort og hullet må fylles igjen.  

Et større hull må ofte repareres med en krone. Hvis rotskaden har nådd tannens nerve kan det hende at tannen må rotfylles eller trekkes – les mer om rotfylling her.  

Vi anbefaler å pusse tenner to ganger daglig og bruke tanntråd én gang daglig.  

Våre tannleger

Ønsker du å bestille time til tannsjekk?
Bestill time i dag!