Tannimplantat

Tannimplantat

Har du mistet eller mangler du en tann? Da er et tannimplantat et alternativ for den tannen du mangler.

Har du av ulike årsaker mister en tann og ønsker å erstatte den, så finnes det permanente løsninger for dette. I dag bruker tannlegene en permanent erstatning, kalt tannimplantat.

Tannimplantat
Våre dyktige tannleger har god kompetanse på dette feltet.

Ved en slik behandling skrus en implantatskrue inn i kjevebeinet, som da vil erstatte tannroten. Deretter festes en distanseskrue som et bindeledd mellom implantatskruen og tannkronen, som da settes på til slutt.

Vipps – du har fått en ny tann!

Tannimplantat er en permanent erstatning for en manglende tann. Ved en slik behandling skrus en implantatskrue inn i kjevebeinet, som da vil erstatte tannroten. Deretter festes en distanseskrue som et bindeledd mellom implantatskruen og tannkronen, som da settes på til slutt.

Mangler du en eller flere tenner er implantat et alternativ.

Prosessen starter med en konsultasjonstime hos en tannlege, en protetiker, hos oss som har spesialutdannelse innen dette feltet. Deretter blir du henvist til en spesialist i oralkirurgi dersom tannimplantat er et alternativ for deg.

Siden et tanninplantat er en implantatskrue skrudd inn i kjevebeinet, må vi med røntgenbilder vurdere om kjevebeinet ditt tåler denne innsettelsen. Dersom kjevebeinet ikke er sterkt nok finnes det andre muligheter.

Du får smertestillende tabletter og lokalbedøvelse før oralkirurgen lager et snitt i tannkjøttet og borrer et lite, standardisert hull i kjevebenet med et spesialbor. Her festes implantatskruen, og oralkirurgen syr igjen snittet i tannkjøttet med noen få sting. Til slutt får du en tilpasset, avtakbar tannerstatning som kan brukes frem til tannkronen er ferdig fremstilt. Hele inngrepet tar vanligvis mellom 1-2 timer fra start til slutt.

Implantatskruen er laget av titan, som er et materiale som aksepteres av kroppen. Skruen gror fast i kjevebenet, og det vil ta mellom 3 og 4 måneder før den har grodd helt fast. Da tas et røntgenbilde for å forsikre om at implantatskruen har grodd helt fast i kjevebenet før distanseskruen festes.

Distanseskruen fungerer som et bindeledd mellom implantatskruen og tannkronen, og festes enkelt på implantatskruen. I noen tilfeller må kirurgen lage et lite snitt i tannkjøttet for å komme frem til implantatskruen, men vil kirurgen informere om på forhånd. Når distanseskruen er festet tas et avtrykk av tennene som brukes til å utvikle tannkronen.

Kronen klargjøres innen få uker og festes enkelt over tannimplantatet. Som regel lages kronen i porselen – et materiale som tannkjøttet trives med – og håndmales dersom tannimplantatet skal erstatte en tann i fronten. Dersom tannimplantatet skal erstatte en av de bakerste tennene vil kronen fremstilles for å tåle tygging. Les mer om tannkrone

Det er vanlig at hevelse oppstår mens kroppen jobber for å helbrede området der implantatskruen ble satt. Legg en ispose mot kinnet for å dempe hevelsen, og hold gjerne hodet høyt de første timene etter inngrepet. Etter tre timer kan man spise, drikke og skylle munnen igjen, men unngå implantatområdet. Fordi du må vente minst tre timer før du kan spise og drikke igjen burde du spise før behandlingen.

Etter inngrepet tar det mellom to og fire timer før lokalbedøvelsen og de smertestillende tablettene slutter å virke. Vi anbefaler å ta de smertestillende tablettene medsendt fra klinikken med én gang den smertestillende effekten avtar. Disse tablettene tas ved behov de første to dagene, og deretter anbefaler vi Paracet og Ibux.

Munnhygiene: Dagen etter behandling kan munnen skylles forsiktig med lunkent saltvann (én teskje salt per vannglass) etter hvert måltid. Munnen kan også skylles med antibakterielt munnskyllevann i 1 minutt hver morgen og kveld. Etter én uke kan tannimplantatet renses forsiktig med tannbørsten under tannstell. Den avtakbare tannerstatningen kan vaskes med kaldt eller lunkent vann og såpe før bruk, men vi anbefaler å bruke den så lite som mulig de første to ukene.

Sting: Kirurgen vil informere om stingene forsvinner av seg selv etter 7-10 dager, eller om man må tilbake for å fjerne stingene på klinikken.

Våre behandlere

Ønsker du å vite mer om denne behandlingen?
Bestill konsultasjonstime