Mor og datter spiser gulrot med sunne tenner

Rotfylling

En rotfylling kan ofte høres omfattende ut, men det er faktisk et veldig godt alternativ for tanntrekk hvis tannen kan reddes. En rotfylling utføres ofte på tenner der hvor nerven har dødd eller er betent, som følge av for eksempel dype hull eller fyllinger. 

En rotfylling forhindrer at infeksjoner i tannens nerve oppstår og stopper spredningen av infeksjoner som allerede har oppstått og er av og til det eneste alternativet for at tannen kan beholdes.

Rotfylling er ofte nødvendig når tannen har dype hull og fyllinger, om man har fått et slag mot tannen eller tanngnissing. Dette gjøres som et alternativ for tanntrekk slik at man kan beholde tannen. Ved en rotfylling legger man rett og slett i en fylling i tannen.

Har du spørsmål? Kontakt oss her.

FAQ 

Når må tannen rotfylles? 

Rotfylling er ofte nødvendig når tannen har dype hull og fyllinger, man har fått et slag mot tannen eller tanngnissing. 

Hvordan gjennomføres en rotfylling? 

En rotfylling utføres somregel i to omganger og man er ofte nødt til å legge en fylling eller spesialtilpasset krone på i etterkant. Under en rotfyllingsbehandling i førsteomgang borrer tannlegen en åpning i tannen og renser og skyller rotkanalene. I mellomtiden fylles rotkanalene med et antibakterielt middel, og tannen lukkes med en midlertidig fylling. Tannen kan føles øm i inntil en ukes tid etterpå.  

I omgang to, som ofte er en til to uker etter, borres den midlertidige fyllingen bort og det antibakterielle middelet i rotkanalene renses ut. Etter det gjentar prosessen seg på nytt, rotkanalene fylles med antibakterielt middel, og tannen lukkes med en fylling.  

Hva må jeg være klar over etter en rotfylling?  

Det er viktig å være klar over at tannen kan være øm og reagere på kald mat og drikke i en ukes tid etter behandlingen. Ta paracet eller ibux ved behov og ta kontakt med oss hvis tannen fremdeles er øm etter én uke. 

Finn din nærmeste Colosseumklinikk og bestill time hos oss her.