Bilde av tannlege

Tannlegefrykt

Hos oss tar vi tannlegefrykt på alvor, og uansett årsaken til frykten du kjenner på så vil vi hjelpe deg.

Tannlegefrykt, eller odontofobi som det heter på fagspråket, er nok noe flere kan relatere seg til, men noen mer enn andre.

Odontofobi er sterk, vedvarende angst for å dra til tannlegen. En person kan derfor ha sterk tannbehandlingsangst, men så lenge vedkommende ikke lar sin redsel for at tannlegebesøket skal fremkalle angsten fra en annen, tidligere hendelse, vil ikke pasienten anses som fobisk, eller som en med sterk angst.

Tannlegeskrekk som ofte assosieres med at man er redd for å dra til tannlegen, kan også skyldes andre ting enn at man bare er redd for tannlegen eller selve behandlingen. Noen kan ha hatt tannlegeskrekk siden de var barn, mens andre kan ha blitt utsatt for hendelser i livet som gjør at det å gi fra seg kontrollen føles skummelt. Derfor skal du vite at hos oss er du trygg!

Uansett hvor alvorlig problemet er, så finnes det en løsning.

FOKUS PÅ RELASJONER

Vi legger mye fokus på den ærlige og gode relasjonen mellom tannlege og pasient. Med eksperter på fagfeltet og som møter pasienter som føler det akkurat sånn som deg hver eneste dag, er det noe vi tar på alvor.

Vi har høy kompetanse på dette feltet og det viktigste for oss er å ta imot deg med varme og forståelse, og hjelpe deg med å overvinne frykten slik at du ikke lenger skal grue deg til å møte oss.

TANNLEGESKREKK? SNAKK MED OSS!

Det første vi vil råde deg til er å kontakte oss og snakke med oss, fordi vi bryr oss om deg og vi setter deg og dine behov først. Ditt aller første møte med oss, hvis man ikke føler seg klar til å gjennomføre en behandling ved første møte, kan være en uformell prat med tannlegen om din situasjon og en visning av undersøkelsesrommet. Det kan også være et møte utenfor våre lokaler bare for å få et ansikt på oss og stedet? Hos oss er du viktig!

Vårt mål er at du skal forlate oss etter det første møte med en følelse av å bli sett og forstått i situasjonen du står i. Vi vil i løpet av denne samtalen bli enda bedre kjent, kartlegge dine behov for behandling, forstå deg og deretter legger vi en plan for veien videre – alt dette i den takten du ønsker.

Målet er at vi sammen skal få gjennomført en enkel undersøkelse.

Du skal vite at hos oss lytter vi til pasientene som sitter i stolen og enhver behandling kan settes på pause eller avsluttes når enn pasienten måtte ønske det. Hos oss er det lov med en pustepause, eller to.

VÅRT FELLES MÅL

Vi i Colosseum Tannlegene har som mål at du skal bli så trygg hos oss at man skal få til å gjennomføre én tannsjekk årlig. I tillegg er målet at du skal kontakte oss og din tannlege ved eventuelle smerter i tennene og at du ikke lenger utsetter tannlegebesøket på grunn av frykt.

Sist, men ikke minst – vi ønsker at du skal overvinne frykten og gjennomføre en behandling for å unngå større økonomiske utgifter ved sen oppdagelse av tannproblematikk, eller gå rundt med skader og smerter som kan bli større og mer omfattende over tid.

Kontakt oss og våre klinikker her.

FEM GODE RÅD

  1. Ta med deg et familiemedlem eller en venn til timen. Det kan være fint å ha en trygg person med seg på reisen til oss, men også i rommet hvor undersøkelsen eller behandlingen skal gjøres.
  2. Snakk om det. Prat med tannlegen, venner eller familie om din frykt for å dra til tannlegen og hvorfor den er der. Kanskje du blir overrasket over hva de føler og at de gir deg noen gode råd til å overvinne din frykt?
  3. Legg en grundig plan sammen med tannlegen din. Ved å planlegge handlingsforløpet kan det hjelpe på frykten ved at du til enhver tid vet hva som skal gjennomføres ved neste behandling.
  4. Ikke tenk at problemet er for stort til å løses. Uansett hvor alvorlig problemet er, så finnes det en løsning. 
  5. Ikke vær redd for å spørre oss. Hos oss er det ingen dumme spørsmål – vi heier på deg!

FAQ

Hva er tannlegefrykt?

For oss er tannlegefrykt et bredt begrep. Mange assosierer kanskje tannlegeskrekk med redselen for tannlegen i barndommen, eller de gangene det kom brått på at man måtte bore. Det er også mange som synes at det å bli undersøkt i munnen er ubehagelig og skummelt, og det er noe vi forstår.

En annen grunn for at man opplever tannlegefrykt kan være at man har opplevd hendelser i livet hvor man har blitt tatt ifra kontrollen eller av andre årsaker synes det er skummelt å gi fra seg kontrollen. Det kan skyldes at man kan ha opplevd overgrep, misbruk eller vold. For oss er det viktig å sette oss inn i situasjonen til personen og at vi tar steg for steg, sammen.

Kan jeg bli kvitt tannlegefrykt?

Ja, det kan du. Med våre tannlegeeksperter og en skreddersydd plan vil vi hjelpe deg med å minimere din frykt for tannlegen og tannbehandlinger uansett hva dette måtte komme av.

Hvordan behandles tannlegefrykt?

Vi behandler tannlegefrykt fra og med ditt første møte med oss. I vår første samtale vil vi bli bedre kjent, kartlegge dine behov for behandling, forstå deg og deretter legger vi en plan for veien videre. Alt dette vil skje i den takten du ønsker. Målet er og til slutt få til en undersøkelse.

Er det vondt å få bedøvelse?

Utstyret som blir brukt av oss i Colosseum Tannlegene er det mest skånsomme på markedet. Selv om bedøvelsen er veldig liten, kan den erstattes med en enda mindre. Tannbehandling hos oss er alltid smertefritt utført under lokalbedøvelse, og området kan også bedøves med en gel først.

Når brukes beroligende middel ved tannlegefrykt?

Beroligende middel kan brukes i situasjoner hvor tannbehandlingen ikke lar seg gjøre uten. Ved hjelp av beroligende tabletter og lystgass, som har en angstdempende effekt, vil det gjøre det lettere å gi behandlingen et forsøk.

Om det likevel ikke vil la seg gjøre vurderes sedasjon eller narkose. Det vil si at man sover under hele tannbehandlingen og vil ikke huske noe av behandlingen i etterkant. Dette tilbys på flere av våre klinikker og under tett oppsyn av anestesileger.

Finn din nærmeste Colosseumklinikk og bestill time her.