Visste du at det meste av tannhelseproblemer kan forebygges? Med riktig kunnskap, redskap og teknikk kan du forebygge alt fra hull i tennene til tannkjøttsykdom hjemme. Faktisk er de vanene du har i det daglige, de aller viktigste for å forebygge fremtidige problemer med tenner, tannkjøtt og munnhelsen. Det er det du gjør hver dag som virkelig teller.
Grunnen til at vi pusser tenner og bruker tanntråd eller tannstikker er for å hindre overvekst av skadelige bakterier. Blir det for mye bakterier på tennene, vil de potensielt gi hull i tennene og tannkjøttbetennelse.
Dersom man klarer å hindre at hull og tannkjøttbetennelse utvikler seg, vil helsegevinsten være stor. Før fluoren kom, fikk man lettere hull i tennene, og kanskje var hullene så store og tennene så skadet at man rett og slett måtte trekke de.
Heldigvis er ikke det tilfelle i like stor grad lenger. Flere og flere har sine egne tenner livet ut. Derfor ser man også tendenser til at tannkjøttsykdom blir et større problem, rett og slett fordi folk har tennene sine lenger.
Les også: Tannhelsen påvirker din generelle helse
Den viktige tannpussen
Dersom man pusser tennene sine to ganger om dager, sørger for å bruke nok tid og komme til på alle tennenes flater og i tillegg bruker tanntråd eller lignende, er mye gjort! Tanntråd er spesielt viktig for å komme godt til mellom tennene.
En tann har fem flater, med kun tannpuss får man bare rengjort tre av flatene tilstrekkelig. Det er derfor viktig at man ikke glemmer de to siste flatene ved å hoppe over tanntråden. På den måten får man mekanisk fjernet alle bakteriene som samler seg i løpet av en dag eller natt.
Les også: Pusser du riktig?
Blødende tannkjøtt
Noen ganger kan man oppleve å blø litt i tannkjøttet ved tannpuss eller bruk av tanntråd. Dette er helt normalt, og alle kan oppleve det fra tid til annen.
Tannkjøttet blør lett hvis det har blitt liggende bakterier over for lang tid. Da er det viktig å ikke stoppe med renholdet, men fortsette som vanlig. Blødningen vil gi se etter hvert.
Les også om: Tannkjøttbetennelse
Jevnlig tannrens
Over tid klarer man ikke å holde alle bakteriene unna selv. Noe vil forsteine på grunn av mineraler i spyttet og danne tannstein. Derfor er det anbefalt for alle at man 1-2 ganger årlig går og får utført en profesjonell tannrens hos tannpleier. Da blir alt av belegg og tannstein ordentlig fjernet, også det som har lagt seg inn under tannkjøttskanten.
Tannpleiere jobber til daglig med forebyggende behandling, informasjon, instruksjon og bevisstgjøring rundt egen tannhelse. Det er ikke uten grunn man sier «kunnskap er makt. Jo mer kunnskap man har om egen tannhelse, jo letter vil det være å forebygge alvorlige problemer som også kan gå utover den generelle helsen.