Plakk og tannstein

Diverse tannlegeutstyr

Du har kanskje sittet i tannlegestolen og fått høre at du har tannstein som må fjernes, men det kan være vanskelig å forstå hva det er og om det er det samme som plakk.

Hva er plakk?

Plakk er bakteriedannelse i munnen. Plakk ser ut som hvitt og klebrig belegg, som kan skapes av med fingernegl eller kjennes med tungen.

Har du plakk, kan dette føre til dårlig ånde, skade emaljen og til slutt kan plakken bli hard og forkalket, noe vi kaller tannstein.

Hva er tannstein?

Tannstein kan være forkalket plakk eller kalsium og fosfater i spyttet. Plakk og andre bakterier kan gjemme seg bak tannstein og skape hull. Når plakk først har forkalket seg, kan det ikke fjernes med en vanlig tannbørste. Det må fjernes med hjelp av en tannpleier eller tannlege.

Danner tannstein seg rundt tannkjøttet, kan dette skade og føre til tannkjøttsykdommer, slik som gingivitt eller periodontitt. Tennene kan også bli fortere misfarget av drikker som vin og kaffe.

Fjernes ikke dette hos tannlegen, vil bakteriene produsere syre som kan føre til hull i tennene over tid.

Kan dette fjernes?

Tannstein fjernes med en profesjonell rens, og da blir det renset både bak og mellom tennene (steder som er vanskelig å komme til og spesielt utsatt for tannstein). Airflow er en smertefri og effektiv behandling som fjerner belegg og misfarging. Denne sandblåser tennene med vann og natriumbikarbonat, slik at du får glattere, renere og hvitere tenner. Den er skånsom, behagelig og resultatet varer omtrent 6 til 12 måneder.

Tannleger kan også få fjerne plakk før det utvikler seg til tannstein.

Hvordan kan du forebygge plakk?

  • Puss tennene godt to ganger daglig
  • Bruk tanntråd og munnskyll daglig
  • Dra til tannlegen for den årlige Tannsjekken
  • Om du føler at du har mye plakk, kan tannlegen fjerne dette før det utvikler seg