Alt du trenger å vite om tannhelse og kreftbehandling

Illustrasjon av mann og dame som klemmer

Colosseum tannlege og kreftforeningen har inngått et strategisk samarbeid. En av våre oppgaver i dette samarbeidet er å bistå med det vi kan best: tannhelseinformasjon.

Når livet blir snudd på hodet er det fult forståelig at tannhelse ikke er det første man tenker på. VI håper derfor at denne informasjonen kan komme godt med og hjelpe til med å forstå hva som kan skje i munnen som en direkte konsekvens av kreftbehandlingen.

Mange av de vanligste kreftbehandlingene påvirker nemlig munnhulen, og dette igjen kan gi konsekvensen for både tenner og helsen generelt.

Det er vanlig å få bivirkninger i munnen av cellegiftbehandling. Kanskje den mest vanlige er munntørrhet. Dette kan være svart plagsomt, og kan i verste fall føre til store kariesangrep, tannverk, oppblussing eller utvikling av infeksjoner i tannkjøttet/periodontitt og tap av tenner. Generelt er infeksjoner i munnhulen svært uheldig for den generelle helsen.

Kombinasjonen med lavt immunforsvar som følge av cellegiften og infeksjoner i munnhulen er enda mer uheldig. Mangelen på spytt, eller endret sammensetning av spyttet og kanskje mer sukker enn vanlig fører til at bakterier for bedre vekstforhold i munnhulen. Det er disse bakteriene som fører til karies, periodontitt og infeksjoner. Dersom man klarer å holde bakteriene unna, vil man kunne begrense utvikling av sykdom i munnhulen. I tillegg vet man at bakterier i munnhulen kan bidra til generell sykdom som hjerte/kar og diabetes. Når kroppen gjennomgår en tøff kreftbehandling, trenger man ikke disse utfordringene i tillegg.

Mange er også plaget av endring i smak, såre slimhinner og oppkast. Såre slimhinner oppstår ofte som en direkte årsak av cellegiften. Cellegift er laget for å drepe celler som har rask celledeling. Munnslimhinnen har naturlig rask celledeling og påvirkes derfor fortere. Oppkast kan gi syreskader på tennene, som er ikke reversible. Vi kommer tilbake til hvordan man kan forhindre dette. Bivirkninger av cellegift, går som reglen over etter endt behandling.

Dersom man blir behandlet med stråling mot hode eller hals vil dette også kunne gi bivirkninger i munnhulen. Mange av disse bivirkningene er relativt like som ved cellegiftbehandling. Forskjellen er at bivirkningene man får av stråling er sterkere og ofte kan vedvare etter endt behandling.

Munntørrhet kan være permanent dersom spyttkjertlene har blitt bestrålt og skadet slik at de ikke lenger produserer spytt.

Stiv muskulatur og fare for osteoradionekrose er bivirkninger som skiller seg fra de man kan få som følge av cellegift. Stiv muskulatur kan gi problemer med å gape og derfor også gi vanskeligheter med å holde tennene rene, rett og slett fordi man ikke kommer til. Tøying kan hjelpe. Osteoradionekrose kan oppstå dersom kjevebenet har blitt bestrålt, og man deretter må trekke en tann. Benets evne til å tilhele etter bestråling er dårlig, dette kan føre til at benet ikke gror. Det er derfor viktig at man gjennomgår en nøye sjekk av tennene og eventuelt behandler eller trekker tvilsomme tenner før man blir bestrålt.

Bisfosfonater er en gruppe medisiner som gis til de som har hatt brystkreft eller prostatakreft. Disse medisinene kan føre til osteonekrose. Dette er det samme som osteoradionekrose, men årsaken til at benet ikke vil gro er som følge av medisiner og ikke som følge av stråling. På samme linje som ved bestråling så må tennene undersøkes og behandles før man starter på medisinene. Det er også veldig viktig at man informerer tannlegen sin om alle medisiner man bruker og behandling man har vært igjennom.

Illustrasjon munn, tenner og tunge

Viktigere enn man kanskje tror

En frisk munn og friske tenner er noe man ofte tar for gitt før man har opplevd noe annet. Smerter i munnen er veldig plagsomt, da man bruker munnen både til spising og snakking. I tillegg er det mange som kjenner på skam rundt problemer med tenner og munnen.

Det er ikke bare snakking og spising man bruker munnen til, men tannhelsen er også viktig for det sosiale livet vårt. For eksempel er et smil noe av det første man legger merke til, og en viktig del av det å sosialisere og komme i kontakt med andre mennesker.

Tips og triks for å bevare tennene

Det viktigste man kan gjøre for å forhindre hull i tennene og utvikling av infeksjoner er å fjerne bakterier jevnlig. Dette er spesielt viktig dersom man er munntørr og har mindre spytt. Spyttet beskytter tennene mot både bakterier og syre, blir det mindre spytt vil også syre letter påvirke tennene og bakterier vil lettere kunne danne hull i tennene. Det er også avgjørende å rengjøre mellom tennene, enten med små mellomsromsbørster eller tanntråd.

  • Bruk fluortannkrem. Fluor hjelper til å hindre hull i tennene, det er derfor ekstra viktig å bruke fluor når man er munntørr. Det finnes også spesialtannkremer som inneholder ekstra store mengder fluor som kan kjøpes reseptfritt på apoteket.
  • Myk tannbørste er ekstra skånsom mot slimhinnene. Det finnes også en ekstra myk spesialtannbørste man kan kjøpe om man er ekstra plaget med veldig såre slimhinner.
  • Bruk tannkrem uten såpestoffer. Veldig mange tannkremer inneholder såpestoffer som gjør at den skummer. Dette stoffet heter sodium lauryl sulfat forkortet SLS, og kan virke irriterende på slimhinnen. Det kan derfor være lurt å velge en tannkrem uten SLS.
  • Bruk munnskyll med flour. Det finnes egne munnskyll som er tilpasset munntørrhet, som smører slimhinnen og tilfører fluor.
  • Jevnlig rens og kontroll hos tannlege og tannpleier forbygger og minimerer skader og plager.

Husk at litt er bedre enn ikke noe, er man i dårlig form og ikke makter tannpuss, kan det kanskje hjelpe litt å f.eks skylle med fluorskyll i stedet. Dette er ikke en varig løsning, men mer som en nødløsning de dagene man kanskje er for dårlig til å fullføre tannpuss.

Støtte til tannbehandling?

Hvis man har fått skader på tennene som en direkte årsak av kreftsykdommen eller behandlingen av denne, kan man få refusjon fra helfo. Støtten dekker ikke alt, men kan være en god hjelp på veien. Reglene er strenge, og det er tannlegen din som må vurderer om det er grunnlag for at du kan få refusjon på deler av behandlingen.

Det er greit å være forberedt på at tannlegen kommer til å be deg innhente dokumentasjon fra lege som bekrefter at en eventuell infeksjon i munnhulen innebærer en alvorlig livstruende, dersom det er aktuelt. Dette er et eksempel på en forutsetning som kan gi refusjonsrettigheter. Dessverre er det som regel ingen direkte kontakt mellom tannlege og behandlende lege. Og pasienten selv må derfor informere om sykdom, behandling, medisiner osv. hos tannlegen, samt innhente skriv eller øvrig dokumentasjon tannlegen vil kunne trenge for å kunne gi deg refusjon.

Les også: Den glemte bivirkningen av kreftbehandling

Aktuelle artikler