Kjerringråd tannhelse

Ising i tennene

Bestill time for undersøkelse av ising i tennene
Bestill time i dag!

At det iser i tennene, kan være skikkelig ubehagelig. Ofte kommer isingen av inntak av kalde, varme, søte eller syrlige mat- og drikkevarer – men hvorfor iser det? Dette burde du vite om ising i tennene.  

Mange kan kanskje kjenne seg igjen når vi prater om ising i tennene? Det skyldes som oftest at emaljen på tennene, som er et tykt beskyttelseslag utenpå tennene, blir skadet. Emaljen kan bli skadet av at vi blant annet kan pusse tennene for hardt, og jevnlig inntak av syrlig mat og drikke kan være med å skade emalje på tennene og i verste fall tære bort noen deler av tennene.  

Selve isingen skyldes at tannbeinet, som igjen består av masse nerver, blir utsatt og dermed reagerer på temperaturforandringer og berøring. Akkurat derfor vil ising oppstå ved inntak av kalde- og varme drikker, samt søte og syrlige mat- og drikkevarer.  

Ising i tennene som ofte oppstår ved små slitasjeskader behandles ved å pensle den utsatte tannen med fluor. Det fører til at tannkanalene lukker seg og dermed demper isingen seg.  

På større slitasjeskader i tennene som iser selv om de ikke har noen synlige skader må undersøkes av tannlege.  

Bestill time for undersøkelse av dine tenner. Se oversikt over våre klinikker og bestill time direkte via nettbestillingen.

Unngå å pusse tennene for hardt slik at det ikke oppstår slitasjeskader, og unngå mye og jevnlig inntak av syrlig mat og drikke som også kan skade emaljen.  

Bruk fluor for å styrke tennene, og gjerne fluorskyll uten sterk smak, fluortannkrem eller fluortabletter.  

For å minimere oppstått ising i tennene kan man pusse tennene forsiktig, unngå syrlig mat og drikke, og bruke fluor jevnlig. Dette kan være med å forebygge og hjelpe så isingen avtar. Vedvarer eller forverres isingen – ta kontakt med din tannklinikk. Se oversikt over våre klinikker.  

Våre tannleger