Tannkrem: Derfor bør du velge riktig

Et par pusser tennene.

Det er lett å tenke at tannkrem er det samme, uansett merke, men sånn er det faktisk ikke. Tannkremer kommer i flere ulike varianter, og hvilken type du bør bruke avhenger av munnhelsen din.

For selv om mange tannkremer kan ligne på hverandre og smake likt, har de ulike egenskaper. Noen forebygger ising, noen kan virke irriterende og danne sår, mens andre kan bidra til å redusere misfarging. Du bør derfor tenke over hva slags behov du egentlig har før du velger tannpasta.

Velg tannkrem etter ditt behov

Det aller viktigste at tannkremen inneholder fluor, noe de aller fleste i Norge gjør. Har du ingen spesielle behov eller plager kan du derfor fritt velge den du trives best med. Har du derimot plager, kan riktig valg være alfa og omega for tannhelsen din.

For deg som lett får hull

... er høyt fluorinnhold tingen. Fluor er nemlig det beste våpenet vi har i kampen mot hull, og forskning viser at fluor alene er en av hovedårsakene til at vi får færre hull nå enn tidligere.

Tannkremer har ulik mengde fluorinnhold og informasjon om dette finner du i ingredienslista på tuben. Har du store plager, finnes det også reseptbelagte tannkremer. Snakk med tannlegen din om du er i tvil om hvilken du bør velge.

Sår i munnen

Har du en sensitiv og følsom munn som lett får små sår og rifter, kan en tannkrem uten såpestoff (SLS) være et godt alternativ.

Såpemidler som natriumlaurylsulfat og natrium-N-laurylsarkosinat skaper skum og løsner plakk, men har liten til ingen effekt som bidrar til bedret munnhelse. Tvert imot kan såpestoffer virke uttørrende og skape irritasjon i munnhulen. Sliter du med sår, munnskåld og after, bør du derfor velge en tannkrem uten såpestoffer.

For deg med ising og følsomme tenner

Det finnes en tannkrem for alt, også ising i tennene. Har du følsomme tenner som lett opplever en følelse av ising, anbefales disse tannkremene «mot ising». Ved bruk to ganger daglig over tid vil plagene forhåpentligvis lindres.

Redusere misfarging

Ønsker du å få et hvitere smil kan riktig valg av tannkrem hjelpe deg på vei, og utvalget av disse er godt i de fleste butikkhyller.

Husk likevel at røyk, snus, mat med mye fargestoff og drikkevarer som kaffe, rødvin og brus er bidrar til misfarging av tennene dine. Det vil derfor være lurt å kutte ut noen av disse – i kombinasjon med daglig bruk av en tannkrem mot misfarging. Om du drikker brus, kaffe eller vin, kan det være lurt å skylle tennene med et glass vann og vente litt før du begynner tannpussen.

Snakk med tannlegen din om tannkrem

Uansett hva du velger, er det viktig å kombinere den med god tannpuss, riktig børsteteknikk, jevnlig bruk av tanntråd og munnskyllevann.

Er du usikker på hva som er god børsteteknikk og hvilken tannkrem som er best for deg, bør du snakke med tannlegen din.

Tannlege Kjetil Kaland ved Colosseum Tannlege Stavanger.
Tannlege Kjetil Kaland anbefaler deg å velge tannkrem til ditt behov og din munnhelse.