Tannpleier på vår klinikk i Sogndal

Tannstein

Tannstein er veldig vanlig og et problem som mange av oss sliter med. Det er et hardt belegg som sitter på tennene, og dette belegget kommer av at bakterier forkalkes. Belegget sitter som oftest langs tannkjøttet, og spesielt på innsiden av tennene i underkjeven. Det består som regel av forkalket plakk, som vil si et bakteriebelegg som har vært festet på tannen i lang tid.

Det kan også oppstå ved at kalsium og fosfater i spyttet krystalliserer seg på tannoverflaten.

Tannstein sitter godt festet i tennene og dersom du skal fjerne belegget må dette gjøres av en tannlege eller tannpleier.

En tannlege eller tannpleier fjerner belegget med spesial instrumenter og man kan enkelt bli kvitt dette ved behandling.

Fjerning av tannstein er også vanlig rutine ved den årlige undersøkelsen og fjerningen gir sjeldent ubehag og er rask å gjennomføre.

Tannpleier fjerner tannstein på pasient
Tannpleier fjerner tannstein på pasient

Slik minsker du mengden tannstein

Den viktigste delen av jobben, den gjør man nemlig selv. Her er to klassiske tips:

  • Puss tennene grundig med fluortannkrem morgen og kveld.
  • Bruk tanntråd, tannstikkere eller mellomromstannbørste daglig for å få vekk alle bakteriene mellom tennene.

På den årlige undersøkelsen blir det tatt en status av tannhelse og munnhelse. Det blir tatt røntgenbilder som finner ut av behovet for eventuell behandling, det blir gjort en klinisk undersøkelse, en enkel tannrens som er en forebyggende og sørger for å holde tennene og tannkjøttet friskt, i tillegg til at det blir gitt en hygieneinstruksjon. 

En rens av tennene er en jevnlig rens som sørger for å forebygge hull, at tennene dine beholder sin naturlige hvitfarge og at tannkjøttet holder seg friskt. I tillegg til at ved en rens kan tannlege/tannpleier fjerne tannstein og oppdage eventuelle påbegynte munn- eller tannskader på et tidlig stadium.

Våre behandlere

Ønsker du å bestille time til tannrens?
Bestill time i dag!