Tannlege som snakker med pasient

Tanntrekking

I dag gjøres en tanntrekking så enkelt og smertefritt, og det er faktisk ingen grunn til bekymring. En tanntrekk gjøres ofte hvis en tann ikke lar seg reparere på noen annen måte og at det beste for pasienten er å få tannen fjernet.  

Veldig mange får visdomstenner gjennom livet, som for mange kan være svært plagsomt. Dette er en av de vanligste grunnene for gjennomføring av tanntrekk i dag. Andre grunner til tanntrekk kan være hvis en skadet tann ikke kan repareres og det beste er at tannen fjernes. At en tann fjernes er siste utvei. Våre tannleger gjennomfører en grundig undersøkelse av problemet før en slik avgjørelse tas. 

Våre tannleger trekker tannen enkelt og smertefritt under lokalbedøvelse. Hvis en tann ikke ligger tilgjengelig for vanlig tanntrekk, vil man bli henvist videre til en tannspesialt hos oss som vil fjerne den kirurgisk. Selv om kirurgisk tanntrekk er noe mer avansert, er våre spesialister hos de beste på området og vil få deg gjennom det på 1-2-3.  

En tanntrekk gjennomføres alltid med lokalbedøvelse. Du får smertestillende tabletter før tannen trekkes, som fortsetter å virke når bedøvelsen går ut. Etter tannlegen har trukket tannen legges det en kompress der tannen har vært – den skal ligge på plass i minst en halvtime.  

En tann må fjernes av våre tannlegespesialister hvis det viser seg at tannen ikke ligger tilgjengelig. I hovedsak er ofte denne en visdomstann som for eksempel ikke har vokst langt nok ut for å fjerne den ved vanlig tanntrekk og dermed er en kirurgisk fjerning av tannen mer skånsomt. Hvis dette er nødvendig henvises du til en av våre spesialister på området på huset.  
Les mer om kirurgisk tannfjerning. 

Kjetil Nilsen Kaland, Chief Medicine Officer i Colosseum Tannlege
Kjetil Nilsen KalandTannlege Stavanger
-Enkelte ganger vil en tann være så skadet at den må trekkes. Dette kan skyldes hull, traume eller at den løsner grunnet tannkjøttsbetennelse. Enkelte tenner er lette å trekke, men noen ganger må de fjernes kirurgisk. Våre tannleger er flinke til å bedømme dette, og vil henvise deg til en spesialist dersom det skulle vise seg at dette er nødvendig. I alle tilfeller vil vi sørge for at prosedyren er smertefri og at du får informasjon om muligheter for protetiske løsninger som erstatter tannen din.

Tanntrekking gjøres dersom en tann ikke kan repareres på noen annen, god måte.  

Vi anbefaler deg å spise og drikke før du skal til tannlegen og trekke en tann. Etter du har trukket tannen må du vente i tre timer før du kan spise og drikke igjen.  

Dagen etter en tanntrekk kan området der tannen satt skylles forsiktig med lunkent saltvann hvis man ønsker. Ta én teskje salt per glass vann (2 dl), eller antibakterielt munnskyllevann som fås kjøpt på apotek eller i våre klinikker, i ett minutt hver morgen og kveld. Etter en ukes tid kan området renses forsiktig med tannbørsten under tannstell.  

Ja, det får man. Våre tannleger trekker tannen enkelt og smertefritt under lokalbedøvelse, og hvis en tann ikke ligger tilgjengelig for vanlig tanntrekk vil man bli henvist videre til en tannspesialt hos oss som vil fjerne den kirurgisk.  
 
Ved tannlegeskrekk tilrettelegger vi for pasientene ved hjelp av beroligende tabletter og lystgass, som vil gjøre det lettere å gi behandlingen et forsøk.  
 
Om det likevel ikke vil la seg gjøre vurderes intravenøs beroligende middel eller narkose. Det vil si at man sover under hele tannbehandlingen og vil ikke huske noe av behandlingen i etterkant. Dette tilbys på flere av våre klinikker og under tett oppsyn av anestesileger.  

Våre behandlere

Ønsker du å vite mer om denne behandlingen?
Ta kontakt med din nærmeste klinikk