Nærbilde av smilende gutt

Ising i tennene

At det iser i tennene, kan være skikkelig ubehagelig. Ofte kommer ising ved inntak av kalde, varme, søte eller syrlige mat- og drikkevarer – men hvorfor iser det? Dette burde du vite om ising i tennene.  

Mange kan kanskje kjenne seg igjen når vi prater om ising i tennene? Det skyldes som oftest at emaljen på tennene, som er et tykt beskyttelseslag utenpå tennene, blir skadet. Emaljen kan bli skadet av at vi blant annet kan pusse tennene for hardt, og jevnlig inntak av syrlig mat og drikke kan være med å skade emalje på tennene og i verste fall tære bort noen deler av tennene.  

Selve isingen skyldes at tannbeinet, som igjen består av masse nerver, blir utsatt og dermed reagerer på temperaturforandringer og berøring. Akkurat derfor vil ising oppstå ved inntak av kalde- og varme drikker, samt søte og syrlige mat- og drikkevarer.  

Kontakt oss for timebestilling her.

FAQ

Hvordan behandles ising i tennene?  

At man opplever at det iser i tennene oppstår ofte ved små slitasjeskader behandles ved å pensle den utsatte tannen med fluor. Det fører til at tannkanalene lukker seg og dermed demper isingen seg.  

På større slitasjeskader i tennene som iser selv om de ikke har noen synlige skader må undersøkes av tannlege.  

Hvordan unngår man det?

Unngå å pusse tennene for hardt slik at det ikke oppstår slitasjeskader, og unngå mye og jevnlig inntak av syrlig mat og drikke som også kan skade emaljen. 

Bruk fluor for å styrke tennene, og gjerne fluorskyll uten sterk smak, fluortannkrem eller fluortabletter.  

Kan ising i tennene gå over av seg selv?  

For å minimere oppstått ising kan man pusse tennene forsiktig, unngå syrlig mat og drikke, og bruke fluor jevnlig. Dette kan være med å forebygge og hjelpe så isingen avtar.

Vedvarer eller forverres isingen – ta kontakt med oss her.