Kirurgisk fjerning av tann

Dersom ikke en tann ligger tilgjengelig for vanlig tanntrekkkan tannen fjernes kirurgisk. I dag er dette en enkel prosess.  

En slik behandling gjennomføres ofte når en tann ikke ligger tilgjengelig og det ikke kan gjennomføres en vanlig tanntrekk. Ofte kan dette være visdomstenner som ikke har grodd helt ut, eller ikke får plass. Ved at en tann fjernes kirurgisk når den ikke er brutt helt frem, er da langt mer skånsomt.  

Ved kirurgisk fjerning av en tann, vil du, av din tannlege, bli henvist til en spesialist i oralkirurgi som vil gjennomføre inngrepet.  

FAQ 

Når er det nødvendig med kirurgisk fjerning av tann?  

Kirurgisk fjerning av tann er nødvendig dersom tannen ikke ligger tilgjengelig. Med det mener vi at tannen ikke har brutt helt frem, eller av andre årsaker ikke lar seg trekke på vanlig vis.  

Hvordan fjernes en tann kirurgisk?  

Hos oralkirurgen blir det tatt et bilde med panorama- eller 3D-røntgen. Dette røntgenbildet gir et mer detaljert bilde av kjevebenet og ansiktets struktur. Enkelte sykdommer og medisiner kan også påvirke behandlingen, og det må derfor fylles ut et helseskjema før tannen kan fjernes kirurgisk. 

På behandlingsdagen kan det være lurt å spise før man kommer, da man må vente minst 3 timer før man kan spise og drikke igjen etterpå. Før inngrepet får man smertestillende tabletter og kirurgen setter rikelig med lokalbedøvelse. Inngrepet begynner med at det lages et lite snitt i tannkjøttet for å komme frem til tannen. Kirurgen borrer tannen opp i mindre deler, og disse tas forsiktig ut én etter én. 

Etterpå fjernes alt betent vev, og området renses grundig før snittet i tannkjøttet sys delvis igjen. Grunnen til dette er at det gror lettere nytt ben i området der tannen satt dersom åpningen ikke lukkes helt. Til slutt legges en kompress over området som skal ligge på plass i 30 minutter før det tas ut. 

Hele inngrepet tar vanligvis mellom 30-60 minutter. 

Hva er viktig å vite etter kirurgisk fjerning av en tann?  

Smertestillende - Det er vanlig at en hevelse oppstår mens kroppen jobber for å helbrede området der tannen satt. Legg en ispose mot kinnet for å dempe hevelsen og hold gjerne hodet høyt. Kompressen kan tas ut etter 30 minutter, men ellers skal munnen få være i fred. 

Lokalbedøvelsen fortsetter å virke i 2-4 timer, og de smertestillende tablettene man fikk utdelt før inngrepet vil fortsette å virke når lokalbedøvelsen går ut. Vi anbefaler å ta de smertestillende tablettene medsendt fra klinikken med én gang den smertestillende effekten avtar. Disse tablettene tas ved behov de første to dagene, og deretter anbefaler vi Paracet og Ibux. 

Når kan man spise og drikke etter inngrepet? 

Etter 3 timer kan man spise, drikke og skylle munnen igjen, men unngå området der tannen satt. 

Hvordan opprettholde og munnhygiene etter inngrepet? 

Munnhygiene - Åpningen der tannen satt vil gro igjen etter 2-3 måneder, men rett etter at tannen er fjernet må munnen få være i fred. Først dagen etter inngrepet kan området der tannen satt skylles forsiktig med lunkent saltvann (én teskje salt per vannglass) etter hvert måltid om man ønsker. Munnen kan også skylles med antibakterielt munnskyllevann i 1 minutt hver morgen og kveld under tannstell. Etter én uke kan området renses forsiktig med tannbørsten under tannstell. 

Sting - Kirurgen vil informere om stingene forsvinner av seg selv (etter 7-10 dager), eller om man må tilbake for å fjerne stingene på klinikken.