Dame drikker vann

Munntørrhet

Dersom spyttkjertlene produserer for lite spytt, vil man kunne oppleve dette som munntørrhet. Den vanligste årsaken til munntørrhet er bivirkninger fra ulike legemidler. Dette kan for eksempel gjelde medisiner mot høyt blodtrykk, depresjon, astma og allergi.  

Kreftpasienter som blir bestrålt mot de store spyttkjertlene, vil kunne oppleve at spyttproduksjonen reduseres betraktelig. 

Videre vil enkelte sykdommer som blant annet diabetes, revmatisme og Sjøgrens syndrom også kunne medføre munntørrhet. Det er imidlertid også viktig å være klar over at flere opplever redusert spyttproduksjon med økende alder. 

Munntørrhet kan ofte medføre at man våkner om morgenen og er ubehagelig tørr i munnen. Mange får også avbrutt søvnen på grunn av behov for å drikke i løpet av natten.  
  
For de som har proteser (gebiss) kan det være vanskeligere å få disse til å fungere. Om man produserer lite spytt, kan slimhinnene bli mer såre, og snakking, tygging og svelging kan føles ubehagelig.  
  
Samtidig vil smaksopplevelsen av mat og drikke reduseres. Munntørrhet kan føre til økt risiko for hull i tennene, tannkjøttsykdommer og soppinfeksjoner i munnhulen. Mange vil også kunne oppleve dårlig ånde som et resultat av redusert spyttproduksjon. 

Fokus på godt renhold av tennene er viktig hvis du opplever munntørrhet. Ga hyppig til tannlege eller tannpleier slik at hull kan oppdages tidlig.
Tannpleier fjerner tannstein på pasient

Tips ved munntørrhet

Dersom man mener munntørrheten kan skyldes medisinbruk, bør lege kontaktes. Av og til kan en endring i doseringen eller å bytte til andre legemidler, redusere munntørrheten. 

Det finnes flere måter å redusere eventuelle plager ved munntørrhet: 

  • Fokusere på godt renhold for å unngå hull i tennene. Ikke glem rengjøring mellom tennene. Godt renhold vil i tillegg kunne virke forebyggende mot tannkjøttssykdommer og dårlig ånde.  
  • Bruke ekstra fluor. Dette kan for eksempel gjøres ved fluor sugetabletter eller tyggegummi med fluor. I tillegg til å styrke tennene med fluor, vil tygging eller suging stimulere spyttkjertlene til å produsere mer spytt. Sugetabletter og tyggegummi som også inneholder xylitol har en god evne til å øke spyttproduksjonen. Tannklinikken eller apoteket kan komme med gode anbefalinger.  
  • Unngå småspising mellom måltidene og redusere sukkerinnholdet i kosten. Drikk vann.  
  • Gå hyppigere til kontroll hos tannlege eller tannpleier slik at utvikling av hull kan oppdages tidligere. Man får også mulighet til grundigere tannrengjøring og tennene kan behandles med effektiv fluorlakk.  

Spyttets funksjoner

I munnen finnes ulike kjertler som produserer spytt. Selv om man sjelden tenker på det, har spyttet mange viktige funksjoner. 

Spyttet skal blant annet: 

  • fukte slimhinner i munnen slik at vi kan snakke uanstrengt  
  • motvirke hull i tennene ved å nøytralisere syrer som kan løse opp tannemaljen  
  • starte fordøyelsesprosessen ved å lette tygging og svelging  
  • rense munnhulen og motvirke utvikling av sopp og bakterier  

Behov for en tannsjekk?
Bestill time i dag!

Våre tannleger

Finn din nærmeste tannklinikk
Se våre klinikker her