Graviditet og tannhelse

Gravid kvinne og hennes barn

Når man er gravid skjer det mye med kroppen.

Hva er viktig å tenke på når du er gravid i forhold til tannhelsen?

Endringer i livsstil og kosthold under svangerskapet kan svekke tannhelsen, men det er ikke svangerskapet i seg selv som gjør dette. Derimot kan de hormonelle forandringene i kroppen påvirke tannkjøttet til den gravide.

Det aller viktigste du gjør i forhold til tannhelsen når du er gravid er å opprettholde god munnhygiene. Puss tennene grundig to ganger daglig og bruk gjerne tanntråd eller tannpirker, eventuelt mellomromsbørste. Det er også anbefalt å drikke mye vann. Blir du kvalm av å pusse tennene, skyll dem med vann og gjerne fluorskyllevann.

Les gjerne mer om hvordan du bør pusse tennene.

Ikke vær redd for å gå til tannlegen mens du er gravid, bare husk å fortelle det slik at tannlegen din kan ta hensyn.

Vanlige endringer i tannhelsen under svangerskap

Hovne slimhinner hos den som venter barn er helt vanlig, og dette gjelder også tannkjøttet.

Svangerskapsgingivitt heter det dersom tannkjøttet blir ømt, hovent, rødt og blør lett. Dette kan være et resultat av hormonelle forandringer. Men opprettholder man en god munnhygiene vil kun små eller ingen forandringer sees hos de aller fleste.

Ved stor blødnings tendens er det anbefalt å gå til tannlegen slik at man får kontrollert, behandlet og få veiledning i hva man selv kan gjøre.

En del gravide plages med kvalme og oppkast under graviditeten. For de fleste er dette relativt kortvarig. Friske tenner tåler dette som regel bra. Men noen kan oppleve å få syreskader på tennene av dette.

Magesyren løser opp tannemaljen og den blir mykere. Ved oppkast er det derfor lurt å skylle munnen med vann og eventuelt fluorskyllevann. Vent så i 30 minutter før du børster tennene, slik kan du unngå skader på tennene.

Les også: Hvordan påvirker syreskader tennene

Tips til deg som er gravid og skal til tannlegen

  • Vanlig tannlegeundersøkelse kan gjøres når som helst. Er du derimot mye kvalm, kan det være en fordel å vente til svangerskapskvalmen har gitt seg. 2. trimester et et godt tidspunkt for behandling.
  • Informer tannlegen om at du er gravid eller om du ammer. Ved en eventuell behandling kan tannlegen gjøre riktige vurderinger.
  • For tannlegen kan det være nyttig å vite om medisiner du bruker eller medisinske råd du har fått av legen. Når det gjelder medisinering så vil tannlegen innimellom samarbeide med pasientens lege.

Det er trygt å ta alle typer røntgen hos tannlegen når man er gravid. Det er små strålefelt som brukes og det meste absorberes i kjeven. Strålingen til hud og kjeve er lav og spredt stråling til mageområdet er minimal. Gravide trenger heller ikke å bruke blyfrakk.

Det skal alltid være en god grunn for å ta røntgen. Man ønsker minimal bruk av stråling og fordelene med å ta røntgen, skal være større enn ulempene. Se gjerne Direktoratet for strålevern og atomsikkerhet sine nettsider.

Ved graviditet og amming er det trygt å få lokal bedøvelse. Fortell likevel alltid tannlegen din at du er gravid slik at eventuelle hensyn blir tatt.

5 råd for god tannhelse under graviditet

  • Puss tennene 2 ganger daglig
  • Bruk tannpirker, tanntråd eller mellomromsbørste minst en gang pr dag
  • Drikk vann som tørstedrikk
  • Ved oppkast, skyll munnen med vann og evt munnskyllevann. Vent 30 min med tannpuss.
  • Spis regelmessig og prøv å unngå småspising mellom måltidene

Lykke til i svangerskapet!

Artikkelen er skrevet av Colosseum Tannlege A1 tannlegene.

Har du behov for en tannlegetime?
Finn din lokale tannkilinikk