Sliter du med dårlig ånde?

Kvinne som forsøker å skjule dårlig ånde

Sliter du med dårlig ånde, kan det være at dette påvirker selvtilliten din. Flere som sliter med dette velger å smile med munnen lukket og forsøker å ikke prate for mye, i tilfelle andre merker ånden deres.

Årsaker til dårlig ånde

Dårlig ånde skyldes ofte dårlig tannhygiene. Om du ikke pusser tennene og ikke bruker tanntråd, vil det samle seg matrester i munnen. Disse matrestene kommer til å råtne og lage en ubehagelig lukt i munnen. Det er derfor viktig at du pusser tennene regelmessig slik at maten ikke råtner.

Dette er spesielt viktig om du har tannregulering da det er lettere at mat setter seg fast i tannreguleringen og råtner. Dette kan gjøre at du får dårlig ånde. Pass på at du har rett verktøy til å kunne rense tennene.

Når vi sover, produserer vi nesten ikke spytt. Dette gjør at bakteriene får gro og skaper en dårlig ånde. Derfor bør du pusse tennene om morgenen og gjerne drikke litt vann med en gang du står opp. Om du sliter med tørr munn, får ikke munnen produsert nok spytt til at munnen blir renset for partikler. Dette gjør at du kan oppleve dårlig ånde.

Røyking, snus og slanking kan også forårsake dårlig ånde. Med røyk og snus hjelper det bare å slutte med tobakk. Er du på diett, kan lukten komme fra at kroppen skiller ut ketoner når den brenner fett. Om du ikke spiser ofte nok, kan dette også påvirke ånden.

Dårlig ånde kan også være tegn på tannproblemer, slik som hull i tennene, tannkjøttsykdommer eller soppvekst. Dette er en av grunnene til at du bør dra innom tannlegen om du sliter med dårlig ånde. Da får du ikke bare renset tennene ordentlig, men du får også avdekket eller utelukket mulige tannproblemer.

Har jeg dårlig ånde?

Om du har dårlig ånde, kan du ofte merke en ubehagelig lukt selv og en dårlig smak i munnen. Det kan også være at du har et hvitt lag på tungen eller merker at munnen er spesielt tørr.

Den enkleste måten å sjekke er å spørre om noen rundt deg har lagt merke til ånden din. Har du fått det bekreftet, kan du forsøke å skjule lukten ved å bruke tyggis til å stimulere spyttproduksjonen eller drikke vann.

Mat du bør unngå

Mat som løk og hvitløk er kjent for å gjøre at ånden lukter vondt, men syreholdig og krydrete mat kan ha samme effekt på ånden. Sukker, kaffe og alkohol kan øke produksjonen av bakterier i munnen som gir dårlig ånde. 

Mat som øker spyttproduksjonen, noe som kan hjelpe mot dårlig ånde, er fullkorn, mørkegrønne og oransje grønnsaker, frukt og proteiner som fisk, bønner, nøtter og frø. 

Gode rutiner 

Du kan også gjøre arbeid selv for ved å ha en god rutine når det kommer til munnhygiene og tannpuss. God munnhygiene er en måte du kan sikre en frisk pust, men det er viktig at du har en ordentlig rutine på dette. Har du ikke en regelmessig rutine, vil munnvann og tannpuss bare skjule lukten midlertidig. Du bør:

 • Pusse tennene to ganger daglig
 • Bruk tanntråd én gang daglig
 • Rengjør tungen med tannbørsten eller tungeskraper
 • Husk den årlige tannsjekken
 • Pass på at du drikker nok vann for å unngå tørr munn

Dårlig ånde kan være et symptom

Det er derfor veldig viktig å dra innom tannlegen om man sliter med dårlig ånde over lengre tid. Da kan du få avdekket om det er mer alvorlige diagnoser bak pusten. Du kan også få tennene renset med AirFlow, noe som kan hjelpe mot dårlig lukt.

Om tannlegen ikke finner noen årsak og du har fulgt rådene over, bør du ta en tur innom fastlegen for å sjekke at det ikke er et symptom av en mer alvorlig lidelse.

Flere lidelser hvor ånden er et symptom:

 • infeksjoner av fordøyelsessystemet
 • kronisk bronkitt
 • kronisk bihulebetennelse
 • diabetes
 • nyre- og leversykdommer
 • sure oppstøt